Cât de mult Aur Dragnea
International

Cât de mult aur există în lume ?

Aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul istoriei, parțial datorită faptului că este indestructibil. Asta înseamnă că practic tot aurul din lume care a fost extras există încă, într-o formă sau alta. Este posibil să se fi transformat în bijuterii sau îl poți regăsi în lingouri. Așadar, cât de mult aur s-a extras și cât din el a rămas sub pământ ?

Cât de mult aur există în lume ?

Consiliul Mondial al Aurului estimează că minerii au extras un total de 201.296 de tone de aur, rămânând alte 53.000 de tone în rezervele subterane identificate, conform TheVisualCapitalist.com.

Aproape jumătate din tot aurul extras până acum există sub formă de bijuterii.

Investitorii din întreaga lume cumpără aur datorită capacității sale de a oferi valoare, iar atunci când inflația crește, aurul acționează adesea ca o „siguranță”.

În consecință, investițiile sunt una dintre cele mai mari utilizări finale ale aurului, cu peste 44.000 de tone de aur deținute sub formă de lingouri, monede la fondurile tranzacționate la bursă (ETF).

Pe lângă investitori, băncile centrale se numără printre cei mai mari deținători de aur. Spre deosebire de rezervele valutare, acțiunile și titlurile garantate cu datorii, valoarea aurului depinde în mare măsură de cerere și ofertă. Prin urmare, băncile centrale folosesc adesea aurul pentru a-și diversifica activele și a se proteja împotriva deprecierii monedei.

Cât de mult aur există în lume ? Deși aurul este un metal prețios, are și diverse utilizări industriale. Spre exemplu este folosit în electronică sau stomatologie. De fapt, se estimează că un iPhone tipic conține aproximativ 0,034 grame de aur. Aceste utilizări industriale reprezintă 29.448 de tone sau aproximativ 15% din tot aurul existent deja pe piață.

Rezerve de aur

În 2020, în rezervele de aur din întreaga lume, existau 53.000 de tone de aur. Iată unde se află tot acest aur:

Țari                   Rezerve de aur (tone)           % din total

Australia           10,000                                    19%

Rusia                  7,500                                     14%

America              3,000                                    6%

Peru                    2,700                                     5%

Africa de Sud     2,700                                     5%

Restul țărilor       27,100                                   51%

Total                    53,000                                  100%