International

Cât de aspru a fost pedepsit un miliardar rus care a încercat să-l fure pe Vladimir Putin

Un miliardar rus este pedepsit dur de Kremlin, după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri în timpul construirii unei reședințe oficiale pentru președintele Vladimir Putin. Câți ani de închisoare a primit?

O instanța din rusia l-a condamnat pe un miliardar rus la pedeapsa maximă de 20 de ani de puscărie,pedeapsa fiind cerută  în cursul lunii iunie de procurorii unui tribunal militar..

Tribunalul militar, cel care l-a judecat pe omul de afaceri să execute pedeapsa într-o colonie penală cu regim strict. De asemenea, a dispus amendarea miliardarului cu un milion de ruble.

De asemenea, a mai fost pusă sub acuzare în proces o altă persoană. Este vorba despre fostul director al unei companii de stat din cadrul Serviciului de Protecție al Rusiei (FSO). Acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, dar și amendat cu 900.000 de ruble.

Mai mult de atât, general-locotenentul în rezervă Igor Vasiliev, fostul șef al Serviciului de Inginerie și Suport tehnic din cadrul FSO și colonelul Dmitri Ulitin, șeful unuia dintre departamentele aceluiași serviciu, au fost condamnați și ei.

Aceștia au primit șase, respectiv cinci ani într-o colonie cu regim general, dar și la plata unei amenzi în valoare de 500.000 de ruble. Totodată, cei doi și-au pierdut gradele militare.

În schema de fraudă au fost implicați și militari ruși
Rechizitoriul întocmit de către instanță arată că FSO a semnat un contract în valoare de 5,7 miliarde de ruble cu una dintre firmele lui Dmitri Mihalcenko. Contractul prevedea construirea unei reședințe pentru Vladimir Putin, în Novo-Ogaryovo, o moșie aflată în proprietatea președinției Rusiei.

Conform contractului acordat în 2014, ar fi trebuit să se construiască o casă de recepție, un birou al comandantului SFO însărcinat cu protejarea lui Putin, un hotel cu sală de sport, un garaj, un hangar pentru depozitarea echipamentelor, un punct de control și o cameră de cazane.

Conform procurorilor ruși, inculpații au primit un avans în valoare de 2,6 miliarde de ruble și au amânat lucrările în mod repetat. Cu ajutorul mai multor firme pe care le-au subcontractat, au încasat și utilizat fondurile „la propria lor discreție.”

În schema de fraudă a fost implicat și fostul șef adjunct al departamentului de construcții, inginerie și asistență tehnică din cadrul FSO, locotenent-colonelul Alexei Golohvostov. Acesta a fost condamnat pentru luare de mită în valoare de 20,7 milioane de ruble.

Procurorii spun că acesta a primit mita pentru a ignora furturi și greșeli în timpul construcției reședinței. Mai mult de atât, Alexei Golohvostov a fost condamnat pe 27 mai la 11 ani într-o colonie cu regim strict.