Casele din România
Social

Casele din România se scumpesc și mai mult. Ce recomandă reprezentanții băncilor pentru siguranța românilor

În viitorul apropiat se anunță prețuri și mai mari pentrul casele din România ceea ce va îngreuna și mai mult achiziționarea de apartamente și case. La fel ca și locuințele, creditele sunt tot mai scumpe.


Până în prezent, prețurile au crescut cu 20%, iar până la finalul anului creșterea va fi mult mai mare ca urmare a scumpirii materialelor de construcție, respectiv a utilităților, avertizează dezvoltatorii imobiliari.

Casele din România se scumpesc și mai mult. În momentul acesta putem să vorbim despre materialele de construcție care au explodat pur și simplu în ultimii 2 ani media, dacă ar fi să facem o medie, în momentul ăsta merge către 20 % și atunci ne așteptăm ca la apartamentele noi să apară din nou creșteri. Nici de cum scăderi, așa cum toată lumea probabil se așteaptă, pentru că costul de edificare efectiv crește încontinuu”, a explicat Ramona Ganea, director operațional, conform sursei citate.

În cazul unui credit pentru un apartament cu 2 camere, în valoare de 453.000 de lei există două variante. Astfel că, în prima variantă am putea alege un indice variabil, de exemplu IRCC, care este 2, 65% în prezent, iar rata ar fi în acest fel de 2.321 de lei.

O altă soluție ar fi să alegem o dobândă fixă pe toată durata creditului, care este de 10,14%. În acest caz, rata lunară ar ajunge la 4.231,73 lei.

Ce recomandă reprezentanții băncilor

„Credite care pot fi cu o dobândă fixă în prima perioadă, mai lungă sau mai scurtă sau credite care sunt cu dobândă variabilă de la început, urmată din indicele IRCC plus marja băncii. Recomandarea noastră pentru clienți este să opteze pentru credite cu dobândă fixă, pentru că le oferă o predictibilitate mare în ceea ce privește suma de plată pe următoarea perioadă”, spune Vlad Huțuleac, director executiv bancă.

INS a arătat printr-un studiu că produsele vândute cu amănuntul vor mai crește cu 51%. De asemenea, o creștere de 36% se va înregistra și în rândul prețurile produselor industriale.