Care sunt tipurile și categoriile populare de aplicații pentru telefonul mobil

Diferitele tipuri și categorii de aplicații mobile sunt unul dintre lucrurile importante de luat în considerare pentru crearea de aplicații Android. A avea cunoștințe bune despre acestea te poate ajuta să creezi o aplicație mobilă care să fie plină de satisfacții pentru afacerea pe care o ai.

Unul dintre cele mai faimoase tipuri de aplicații mobile sunt „native” pentru un anumit dispozitiv sau platformă, deoarece sunt dezvoltate pentru un singur sistem de operare. Aplicațiile dezvoltate pentru platforme precum Android, Windows, iOS, Blackberrry, Symbian și Windows Phone sunt funcționale doar pe platforma respectivă.

Dacă performanța este extrem de importantă, atunci nu există nicio altă cale decât să dezvolți o aplicație nativă. Acest tip de aplicație îți va oferi viteza, stabilitatea și caracteristicile de personalizare pe care le consideri cruciale pentru succes. De exemplu, numai cu o aplicație nativă, poți avea poker în mișcare pe dispozitivul tău Android. Vei obține toate funcțiile de top la care te aștepți, toate optimizate pentru dispozitivul pe care îl deții. La fel se întâmplă și cu șahul. Aplicația chess24 este o  aplicație mobilă convenabilă. O poți descărca de pe smartphone sau tabletă și o poți juca din mers. Playzone-ul extins îți oferă opoziții de orice nivel. Există și oportunități pentru un antrenament de șah on the go productiv.

Singurul punct contra când vine vorba de aplicațiile native este faptul că sunt ușor scumpe în comparație cu alte aplicații. Acest lucru se datorează faptului că necesită întreținere separată și suport pentru funcționalitate perfectă.

Aplicațiile dezvoltate folosind tehnologii multi-platformă sunt numite aplicații hibride. De exemplu, CSS, JavaScript și HTML5 sunt utilizate împreună pentru a dezvolta aplicații hibride. Acestea sunt aplicații de website ascunse într-un pachet nativ. Primul lor avantaj este faptul că sunt relativ ușor și rapid de construit. De asemenea, baza de codare unică funcțională pentru diferite platforme asigură actualizări ușoare și întreținere rentabilă. Nu în cele din urmă, sunt disponibile API-uri utilizate pe scară largă, cum ar fi accelerometrul, giroscopul și locația geografică. În lista dezavantajelor intră viteza scăzută, performanța care uneori lasă de dorit și optimizarea limitată. S-ar putea totodată să existe puține probleme de proiectare care nu reușesc să prezinte aplicația hibridă în același mod, pe mai multe platforme.

Aplicațiile web sunt în principal aplicații software cu tendințe comportamentale aproape similare cu aplicațiile native. Folosesc un singur browser pentru a rula și sunt încorporate în CSS, JavaScript sau HTML5. Cu ajutorul lor, poți redirecționa utilizatorii către adresa URL a website-ului tău sau poți oferi opțiunea de instalare doar prin crearea unui marcaj de pagină. Aceste tipuri de aplicații ies în evidență pentru că economisesc memoria dispozitivului, necesitând spațiu minim de stocare. Este posibil să salvezi baze de date personale ale aplicațiilor web pe un server. Prin urmare, utilizatorii îl pot accesa de pe toate tipurile de dispozitive conectate la internet. Defavorizante sunt inaccesibilitatea la numeroase API-uri pentru dezvoltatori, ceea ce este posibil în aplicațiile hibride și faptul că performanța depinde absolut de conexiunea la rețea și de compatibilitatea browser-ului.

Pe lângă tipurile de aplicații mai există și categorii. În timp ce magazinul de aplicații Apple clasifică aplicațiile în 24 de categorii, iar Google Play în 33, doar 7 categorii de aplicații mobile au reușit să ajungă cu succes la utilizatori. Cele mai răspândite sunt aplicațiile cu jocuri, care reprezintă peste 24% din aplicațiile din App Store. Nu este surprinzător, deoarece majoritatea populației își petrece timpul liber jucând jocuri pe telefon. Urmează apoi aplicațiile de business, care sunt numite și aplicații de productivitate. De la cumpărare, vânzare, facturare, urmărirea progresului muncii până la trimiterea de e-mailuri, există multe și diverse astfel de aplicații disponibile.

Societatea modernă este mai precaută în ceea ce privește autoeducarea, ceea ce aduce în joc aplicațiile educaționale. Astfel de aplicații sunt concepute pentru învățarea de concepte și metodologii noi. Sunt utile pentru profesori și le susțin procesul de predare.

De la fitness, cumpărături, antrenament, până la scăderea în greutate, sala virtuală de probă și multe altele, aplicațiile de lifestyle sunt menite să îmbunătățească experiența personală a stilului de viață.

Activități precum vizionarea videoclipurilor online, căutarea celui mai apropiat eveniment, conversația prin chat, postarea de fotografii pe rețelele de socializare, sunt clasificate ca aplicații de divertisment. Acestea sunt foarte captivante și cu elemente distractive și interactive.

De la comandarea unui taxi, până la căutarea unui serviciu de reparații la domiciliu, aplicațiile utilitare sunt ideale pentru a afișa cele mai scurte perioade de sesiuni. Utilizatorii le adoră deoarece îi ajută să facă lucrurile mai rapid și mai ușor.

Cu informații clare și concise, aplicațiile de călătorie sunt concepute pentru a-ți transforma viitoarea călătorie într-una mai confortabilă, mai ușoară, informativă și plină de distracție. În timp ce unele aplicații te ajută să localizezi o rută, altele te ghidează prin locații necunoscute folosind hărți. Există chiar și aplicații de călătorie care oferă asistență pentru traducere.

Ca dezvoltator de aplicații poți decide să creezi orice tip de aplicație, având în vedere tipul și cerințele afacerii tale.