Politic, Stiri

Care sunt ţările din UE în care românii NU pot vota pentru Europarlamentare 2014

194 (1)

Alegerile europarlamentare 2014 nu ofera romanilor ocazia sa voteze in toate statele membre UE. Caleaeuropeana.ro a identificat, dupa ce acest fapt ne-a fost semnalat de unul dintre cititorii nostri, trei state membre UE in care romanii nu vor putea vota. Asa cum rezulta chiar din lista pusa la dispozitie de MAE, romanii din Estonia, Letonia si Malta nu beneficiaza de nicio sectie de votare pe teritoriul acestor state. Cel mai probabil, cei care doresc sa voteze vor fi nevoiti sa treaca granita si sa calatoreasca in state vecine.

Ministerul Afacerilor Externe informează că numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din data de 25 mai 2014 este de 190.

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat lista secţiilor de votare din străinătate la scrutinul din 25 mai 2014 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.alegeri europarlamentare

Ministerul Afacerilor Externe informează că numărul secţiilor de votare din străinătate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din data de 25 mai 2014 este de 190. Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum şi în teatrele de operaţiuni din Afganistan.

Lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienței anterioare în organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numărului de alegători înregistrat la scrutinele din 2007 şi 2009. De asemenea, menționăm că la alegerile europarlamentare cetățenii români din străinătate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentanților țării de reședință în Parlamentul European.

Reamintim că, la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007, în străinătate şi-au exercitat dreptul de vot aproximativ 22.000 de cetăţeni români, iar pentru alegerile europarlamentare din iunie 2009 au fost înregistraţi la vot aproximativ 14.000 de cetăţeni români. La fiecare din aceste două exerciţii electorale, MAE a organizat acelaşi număr de secţii de votare, respectiv 190.