Evenimentele neplăcute de la locul de muncă sunt destul de frecvente, mai ales în cazul firmelor care dispun de echipamente voluminoase. Unul dintre principalele motive care stă la baza unei asemenea situații este instruirea necorespunzătoare a angajaților. De cele mai multe ori, managerii nu conștientizează cât de importantă este informarea riguroasă a salariaților. Astfel, ar trebui realizate activități constante de pregătire și supraveghere a activităților prestate. O firmă specializată în protecția muncii București este soluția eficientă într-un astfel de context. Acțiunile întreprinse vor avea în prim plan:

–           Realizarea instruirii corespunzătoare în ceea ce privește manipularea obiectelor și echipamentelor. De asemenea, se pune accent pe activitățile care trebuie realizate în situații de urgență precum incendii, inundații sau accidente mortale. În contextul pandemiei de COVID-19, comunicarea va fi menținută cu ajutorul platformelor de e-learning și chestionarelor interactive.

–           Evaluarea tuturor riscurilor implicate – Prezicerea cu exactitate a fiecărui risc implicat în realizarea muncii poate deveni o adevărată provocare. Însă, o asemenea misiune nu va crea probleme specialiștilor prezenți în domeniu de peste 20 de ani. Sunt luate în calcul toate detaliile importante pentru a definitiva strategii precise și cu un grad de eficiență sporit.

–           Realizarea constantă a procedurilor de medicină a muncii – Experiențele salariaților sunt cele care primează, indiferent de situație. Se definitivează starea de sănătate a angajaților și care sunt principalii factori de stres. De asemenea, se acordă atenție specială persoanelor cu dizabilități, vârstnice sau însărcinate.

Care sunt principalele drepturi ale angajaților în cazul accidentelor de muncă?

Indiferent de gravitatea evenimentului întâmplat la locul de muncă, angajatul va avea parte de câteva drepturi importante:

–          Asistență medicală – Salariații care au suferit un accident de muncă vor fi transportați degrabă la o unitate medicală cu ajutorul mașinilor speciale. Pe tot parcursul perioadei de așteptare, vor fi realizate acțiuni de prim ajutor. În cazul în care este nevoie, firma va asigura realizarea investigațiilor și tratamentelor speciale de reabilitare.

–          Ajutor financiar – Dacă angajatul se confruntă cu traume sau boli care îi determină incapacitatea de a lucra, managerul este obligat să îi ofere o indemnizație. Este nevoie de un certificat medical pentru a fi decontată suma alocată salariatului. În primele trei zile de la realizare incidentului, firma va suporta cheltuieli care acoperă 80% din salariul brut al angajatului. În cazuri urgente care necesită intervenții chirurgicale complexe, procentul asigurat de angajator este de 100%.

–          Venituri alocate atingerii integrității – În cazul în care salariatul suferă boli care au repercusiuni pe tot parcursul vieții, firma va fi nevoită să îi acorde compensații. Suma se acordă în urma unei sesizări din partea medicului care se ocupă de caz. Valoarea compensației este calculată în funcție de complexitatea bolii sau leziunilor create. Nu există fluctuații în ceea ce privește definitivarea cuantumului și se acordă doar o singură dată.

–          Despăgubiri în cazul unui deces – Dacă, din păcate, în urma accidentului de muncă angajatul își pierde viața, firma este obligată să despăgubească familia îndoliată. Sumele alocate într-un asemenea caz se acordă unei singure persoane. Poate fi un membru al familiei sau o persoană care se va ocupa de activitățile specifice înmormântării. Valoarea despăgubirii acoperă 4 salarii brute, încasate de angajat ca urmare a activităților realizate la locul de muncă.

Managerul sau firma de protecția a muncii București se vor ocupa de realizarea ca la carte a fiecărei proceduri. De asemenea, va trebui să existe o comunicare constantă în ceea ce privește posibilitatea întâmplării unor asemenea situații. Angajatorul este obligat să informeze corect angajații și să realizeze constant strategii de prevenție. De asemenea, salariații trebuie să cunoască toate aspectele implicate într-un accident de muncă pentru a-l putea evita cu succes.

Cu ajutorul unor firme specializate în protecția și securitatea muncii, lucrurile devin din ce în ce mai ușoare. Echipele de profesioniști vor lua în calcul fiecare posibilitate și vor oferi sprijin constant salariaților cu ajutorul platformelor de e-learning. De asemenea, vor realiza cursuri de instruire și pregătire în caz de urgențe.

Alege întotdeauna experții pentru a te bucura de garde sporite de funcționalitate, confort și siguranță la locul de muncă!