Putin
International

Care sunt planurile lui Putin după declararea legii marțiale în regiunile anexate ilegal. Zelenski: ”Vizați sunt ucrainenii”

Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra sistemelor energetice ale Ucrainei. Azi-noapte o rachetă rusească a lovit o termocentrală care furniza energie pentru trei regiuni din vestul Ucrainei.

S-a întâmplat la scurtă vreme după ce Vladimir Putin a instituit legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia.

”Singurul instrument care i-a mai rămas este persecutarea cetăţenilor ucraineni” – a declarat Joe Biden. Președintele american spune că e tot mai evident că liderul de la Kremlin se află într-o situație „incredibil de dificilă”.

Vladimir Putin: ”În teritoriile Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson, legea marțială a fost în vigoare înainte de a se alătura Rusiei. Acum, trebuie să oficializăm acest regim, deja în cadrul legislației ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marțiale în aceste patru entități ale Federației Ruse”.

Declararea legii marțiale în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie conferă Kremlinului un control mai mare asupra regiunilor anexate. Iar autoritățile militare pot fi instalate temporar în locul administrației civile.

Joe Biden, președintele SUA: ”Cred că Vladimir Putin se află într-o situație incredibil de dificilă. Iar asta îmi arată că singurul instrument pe care îl mai are la dispoziție este persecutarea cetățenilor din Ucraina, cetățeni pe care încearcă să-i intimideze și să-i facă să capituleze. Ei nu vor face asta”.

Scopul din spatele acestei mobilizări ține de nevoia lui Putin de a crește efectivele militare – avertizează președintele Zelenski. Iar cei vizați vor fi ucrainenii din teritoriile ocupate, care vor fi obligați să lupte pentru armata Kremlinului.

Volodomir Zelenski: ”Astăzi vreau să mă adresez oamenilor noștri din zonele ocupate temporar, din sudul și estul Ucrainei. În curând, ocupanții vor încerca să recruteze oameni în armata lor. Peste tot este la fel ca în Donețk și Lugansk. Vă rugăm să evitați asta cât de mult puteți. Încercați să părăsiți teritoriul ocupat. Dacă nu puteți face acest lucru și vă aflați în structurile militare rusești, încercați cu prima ocazie să depuneți armele și să veniți spre pozițiile ucrainene”.

Între timp, în Herson au început evacuările anunțate de oficialii instalați de ruși în regiune. Aceștia intenționează să mute 50-60.000 de locuitori în următoarele 6 zile.

Sergei Surovikin: ”Acțiunile și planurile noastre ulterioare cu privire la orașul Herson vor depinde de situația tactică militară. Repet: situația este deja foarte grea, de acum”.

Rar se întâmplă ca Moscova să admită dificultățile de pe front, dar a făcut-o chiar generalul Sergei Surovikin – infamul comandant al tuturor forțelor ruse din Ucraina. Cel supranumit „generalul Armaghedon” – pentru modul barbar în care poartă războiul – a vorbit la televiziunea de stat a Rusiei. Și a acuzat trupele ucrainene că folosesc artileria reactivă americană HIMARS lovind la întâmplare infrastructura orașului și casele. Însă ucrainenii demonstrează că lansatoarele HIMARS sunt folosite acolo unde trebuie.

Aceste imagini au fost distribuite de militarii ucraineni pe rețelele sociale și arată cum lovesc convoaiele de tancuri rusești din Lugansk. De altfel, singura regiune în care forțele Kievului nu par să fi lansat ofensive de amploare în ultima perioadă.

Între timp, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse au continuat să atace ținte din sectorul energetic al Ucrainei. Azi-noapte, o rachetă rusească a lovit o termocentrală pe cărbune din Burştin, în vestul țării, în apropiere de Liov. Termocentrala alimenta cu electricitate cinci milioane oameni din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării de dinainte de război.

Atacurile cu drone şi rachetele Rusiei asupra centralelor electrice şi obiectivelor de infrastructură civilă din Ucraina sunt „acte de pură teroare”, care echivalează cu crime de război, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dronele cu explozibil folosite de ruși în aceste atacuri sunt cel mai probabil livrate de Iran, deși nici Moscova, nici Teheranul nu recunosc asta. Potrivit New York Times, care citează responsabili americani, Iranul ar fi trimis personal specializat în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a ajuta trupele rusești să depășească problemele cu flota de drone achiziţionata.

Vedant Patel, reprezentant SUA: ”Vom saluta sancțiunie UE impuse Iaranului pentru furnizarea de arme către Rusia. Și, de asemenea, reiterez că Statele Unite continuă să aibă la dispoziție instrumente practice, nu agresive, care ne vor ajuta să tragem Iranul la răspundere”.

Pe de altă parte, Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin, cere atacarea bazelor militare din Europa unde sunt antrenate trupele ucrainene și aerodromurile în care ajunge ajutor militar pentru forțele Kievului. A numit și România.

Vladimir Soloviov: „Dar poate că e timpul să le explicăm celor din Occident, care devin tot mai obraznici pe măsură ce vorbim, că bazele în care îi antrenează în prezent pe ucraineni, cele din Franța, Polonia, Germania, Marea Britanie – poate ar trebui să le spunem că noi considerăm ținte legitime aerodromurile poloneze unde aterizează avioane cu ajutorul militar al SUA și Marii Britanii, bazele din România și așa mai departe? Nu vedeți, din nou și din nou, că ei extind raza de acțiune și complexitatea armelor furnizate?”

blank
blank