Și-a redus datoria publică cu 2,3%, a majorat cheltuielile publice fără noi împrumuturi, are o rată de șomaj minim istorică și promite că până în 2019 datoria sa publică va ajunge la 58%. Această țară arată că se poate și este un exemplu de urmat.

Este al patrulea an consecutiv în care această ţară din Europa înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.

Germania şi-a redus datoria publică cu 2,3%, la 1.930 miliarde de euro (2.270 miliarde de dolari) în primul semestru din 2018, cel mai scăzut nivel din 2011, a anunţat Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Creşterea economică face ca Executivul de la Berlin să înregistreze excedent bugetar, care-i permite să majoreze cheltuielile publice fără a face noi împrumuturi.

Datoria la toate nivelurile statului, inclusiv Guvernul federal, cele 16 landuri, municipalităţile şi sistemul de asistenţă socială, a scăzut cu 46,5 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an, a informat Destatis.

 

În primul semestru din 2018, Guvernul cancelarului Angela Merkel şi-a redus datoria cu 1,7%, la 1.220 miliarde de euro, cele 16 landuri cu 3,6%, la 574,5 miliarde de euro, în timp ce în sistemul de asistenţă socială datoria a scăzut cu 7,1%, la 403 milioane de euro în primele şase luni ale acestui an.

Citând surse apropiate Guvernului de la Berlin, presa germană anunţa recent că datoria publică a Germaniei va scădea la 58% din PIB în 2019, de la un nivel de 61% din PIB estimat pentru 2018.

Reglementările Tratatului de la Maastricht stipulează că nivelul datoriei statelor din UE trebuie să se situeze sub plafonul de 60% din PIB.