International, Stiri

Care este suma cu care se poate vinde cel mai mare diamant albastru din lume?

Piatra are 7.59 carate şi se va licita la Hong Kong. Cel mai mare diamant de un albastru puternic (“fancy vivid” blue) cu tăietura rotundă ar putea fi licitat la 19 milioane dolari americani, în octombrie, la Hong Kong.

7.59-carat-fancy-vivid-bluedPiatra, denumita „The Premier Blue”, are 7.59 carate şi va fi pusă în vânzare de casa de licitaţii Sotheby’s, care va aniversa 40 de ani de activitate în Asia.

Diamantele colorate, care reprezintă 0.01% din producţia minelor de diamant, domină în ultima perioadă piaţa pietrelor preţioase. Faptul că sunt foarte rare şi aspectul fabulos au făcut ca preţul acestor pietre să crească în ultimii ani.

Cel mai mare preţ a fost de 45,4 milioane de franci elveţieni (45,6 milioane dolari ) şi a fost achitat de bijutierul londonez Graff pentru un diamant roz în noiembrie 2010 la o licitaţie Sotheby’s în Geneva.

diamant 2„Piaţa diamantelor colorate este foarte puternică tocmai pentru că ele sunt foarte rare. Oamenii le cumpără în special pentru investiţia pe care o reprezintă, considerându-le o plasă de siguranţă împotriva fluctuaţiilor de pe alte pieţe”, a declarat Guy Burton, director al casei de bijuterii londoneze Hancocks.

„The Premier Blue” a fost extras din mina de diamante „Premier” de lângă Pretoria, Africa de Sud, cea mai importantă sursă de diamante albastre. Institutul American de Pietre Preţioase (GIA- Gemological Insitute of America) a fost cel care a făcut evaluarea acestei pietre. Nuanţa albastră este datorată prezenţei atomilor de bor: cu cât concentraţia acestora este mai mare cu atât nuanţa este mai puternică.

diamantGuy Burton susţine că tăietura rotundă a diamantelor este cea mai populară, iar cumpărătorii din Hong Kong, dar şi cei din China continentală au un apetit special pentru pietrele preţioase colorate. „Dacă aş fi un parior aş fi în stare să pariez că valoarea acestui diamant va atinge un record”, a spus directorul Hancocks.

Licitaţia, ce va marca a 40-a aniversare a prezenţei Sotheby’s pe piaţa asiatică, va inculde 330 de loturi şi se estimează că se vor strânge sume mai mari de 77,4 miliane dolari americani.

blank
blank