Oamenii sunt furioși că guvernul a instituit din nou carantina la nivel național, săptămână trecuta, chiar înaintea începerii sărbătorii Anului nou evreiesc.

Coronavirusul cum se prezintă situația în lume:

Marea Britanie ar putea ajunge la 50 de mii de noi cazuri de coronavirus, zilnic, la jumătatea lui octombrie, dacă actuala rată de infectare nu este oprită.

Este avertismentul principalului responsabil din domeniul sănătăţii publice, din Anglia. Iar guvernul britanic anunţă: dacă regulile nu sunt respectate, vor urma restricţii şi mai dure.

Pe de altă parte, de luni, părţi din Regiunea Madrid, cu peste 860 de mii de locuitori au intrat în carantină la nivel local. Măsura a fost întâmpinată cu proteste. La fel s-a întâmplat și în Israel.

Israelienii protestează față de carantina la nivel național

Carantina la nivel național a dus la mari proteste. Poliția israeliană a împrăștiat cu forță sute de protestatari care cereau demisia premierului Beniamin Netaniahu.

Oamenii sunt furioși că guvernul a instituit din nou carantina la nivel național, săptămână trecuta, chiar înaintea începerii sărbătorii Anului nou evreiesc.

Nu doar modul în care guvernul gestionaeza criza coronavirusului este motivul nemulțumirii, ci şi faptul că Netaniahu rămâne la putere deși e vizat de mai multe procese pentru fraudă şi corupţie

1 din 100 de locuitori dintr-un cartier din Madrid, infectați cu Covid-19

Puenta de Vallecas este unul dintre cartierele aşa-zis “populare” de la periferia Madridului. Cei mai mulţi dintre locuitori au venituri modeste, o mare parte dintre aceştia sunt imigranţi.

Însă virusul se răspândeşte alarmant acolo – 1 din 100 de locuitori sunt deja infectaţi cu Sars.Cov.2

De azi, rezidenţii mai au voie să părăsească districtul doar pentru muncă, studii sau urgenţe medicale. De asemenea, au intrat în carantină la nivel local și alte zone din regiunea Madridului.

Locuitor: „Carantina era necesară, pentru că oamenii sunt foarte iresponsabili. Dacă era după mine, toată Spania intra în carantină, ca să terminăm odată cu asta. Sunt prea mulţi cei cărora nu le pasă de măsurile de siguranţă sanitară.”

Dar mulţi sunt nemulţumiţi, ba chiar furioși, când denunță ceea ce ei consideră o discriminare față de zonele sărace.

Locuitor: „Comunitatea Madrid nu face nimic pentru noi. Nu avem medici aici, sistemul medical e precar la noi. Nu e drept! Nu e drept!”

Alastair Bunkall: „Aceşti oameni se opun, dar guvernul central din Madrid şi guvernul local al comunităţii Madrid nu prea au ce altceva să facă. Madrid este oraşul cel mai afectat de coronavirus din cea mai afectată ţară a Europei.”

Guvernul britanic avertizează că va impune restricții mai dure

Restricţiile din cauza pandemiei, vor fi şi mai dure dacă regulile actuale nu sunt respectate – avertizează guvernul britanic.

În Anglia, din 28 septembrie, oricine este testat pozitiv, sau identificat drept contact apropiat al unei persoane infectate este obligat să intre în autoizolare pentru 14 zile.

Cine nu respectă ordinul, avertizează guvernul, riscă amenzi care pornesc de la 1.000 de lire, dar pot ajunge la … 10.000 de lire, pentru abateri repetate.

Matt Hancock, ministrul Sănătății: „Naţiunea se află la un moment de cotitură. Avem o alegere de făcut. Fie respectăm cu toţii regulile, “regula de şase” şi obligaţia de autoizolare pentru cei testaţi pozitiv, sau care sunt contacţi, fie va trebui să introducem şi mai multe restricţii.”

La fiecare săptămână se dublează numărul cazurilor de infectare în Regatul Unit.

Dacă rata actula de infectare nu este oprită, la jumătatea lui octombrie am putea ajunge la 50.000 de noi cazuri de Covid-19 pe zi, a avertizat profesorul Chris Whitty, şeful serviciului de sănătate publică din Anglia.

Ministrul ceh al Sănătății și-a dat demisia

În tot acest timp ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, a anunţat că şi-a înaintat demisia în urma criticilor privind modul în care a gestionat epidemia de COVID-19, în condițiile în care numărul de infectări creste alarmant de la zi la zi.

Adam Vojtech, fostul ministru al Sănătății din Cehia: „În momentul când a izbucnit pandemia, eu am devenit, practic, ministru COVID. Cred că eu şi colegii mei, practic zi şi noapte, am făcut tot posibilul pentru a-i proteja pe cetăţenii noştri de infectare.”

În ultimele doua săptămâni, rata de infectare în Cehia a ajuns la 193 de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori.