International, Stiri

Căpitanul explică de ce a întârziat evacuarea feribotului

Totul din cauza mării prea agitate?!

feribot

Căpitanul feribotului sud-coreean care s-a scufundat la mijlocul săptămânii cu sute de persoane la bord s-a apărat sâmbătă explicând că a întârziat evacuare navei din cauza mării agitate şi în absenţa vapoarelor de salvare, relatează AFP.

Lee Joon-Seok, în vârstă de 52 de ani, arestat în cursul dimineţii împreună cu alţi doi membri ai echipajului navei Sewol, este criticat dur în Coreea de Sud pentru că a ordonat evacuarea abia după imobilizarea vaporului în urma impactului.

Cele 476 de persoane aflate la bord au primit ordinul de a rămâne la locurile lor, timp de peste 40 de minute, potrivit mărturiilor unora dintre supravieţuitori. Când feribotul a început să îşi îndrepte vârful către fundul mării, era prea târziu, pasagerii nereuşind să urce pe culoarele înclinate, în timp ce erau înghiţite de apă.

“În acel moment (în timpul celor 40 de minute după impact, n.red.), vapoarele de salvare nu sosiseră. Nu erau nici bărci de pescuit sau alte ambarcaţiuni pentru a ajuta”, a declarat căpitanul, cu capul plecat. “Curenţii erau puternici şi apa era foarte rece în această zonă”, a adăugat el. “M-am gândit că pasagerii vor fi luaţi de valuri şi se vor afla în dificultate dacă vor fi evacuaţi în dezordine, fără veste de salvare”. “Şi ar fi fost acelaşi lucru şi cu o vestă de salvare”, a adăugat el.

Bărbatul trebuie să răspundă la cinci acuzaţii, dintre care cele de neglijenţă şi încălcare a dreptului maritim. Lui i se reproşează, de asemenea, că a abandonat nava în timp ce sute de persoane se aflau încă blocate la bord.

Ultimul bilanţ, care datează din noaptea de vineri spre sâmbătă, menţionează 29 de decese şi 273 de dispăruţi. Niciun supravieţuitor nu a fost găsit din dimineaţa zilei de miercuri. Cei 174 de supravieţuitori au fost recuperaţi foarte repede după naufragiu, din mare sau în timp ce săreau din feribot.

Drama a avut loc miercuri, la ora 09.00, în apropiere de insula Jindo (sud). Feribotul transporta 476 de persoane, dintre care 352 de liceeni aflaţi într-o vacanţă şcolară. Adjunctul directorului instituţiei, care a supravieţuit, a fost găsit spânzurat, vineri.