Politic, Stiri

Candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, în pericol!

Klaus Iohannis, canditat incert la prezidențiale. Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, este un candidat incert din cauza procesului pe care îl are cu Agenţia Naţională de Integritate.

o

Alianţa PNL-PDL ar putea rămâne fără concurent în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va da un termen după 25 septembrie în dosarul de incompatibilitate în care preşedintele PNL se judecă cu inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. Aceasta este data limită pentru depunerea candidaturilor, iar, un eventual verdict negativ, i-ar putea interzice lui Iohannis să ocupe orice funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

Ipoteza a fost lansată vineri, la Realitatea TV, de jurnalistul Rareş Bogdan.

“Este un pas extrem de important. Mâine, patru formaţiuni de dreapta îşi strâng rândurile. Faptul că patru formaţiuni au congrese succesive şi va fi un mare congres care va reuni toate cele patru partide este un lucru extrem de important pentru viitorul politicii româneşti. Legat de bătălia pentru Cotroceni, aici lucrurile sunt mult mai complexe. Este foarte bine că Realitatea TV trage un semnal de alarmă. Este important ca dreapta să păstreze doi candidaţi cu şanse cât mai mult timp. Să nu grăbească nominalizarea din 5 august. Avem doi candidaţi. Avem unul cert – Predoiu, care nu se bucură de simpatia pe care o are Iohannis, dar nu are niciun fel de problemă, nu poate fi eliminat din competiţie de o terţă instituţie. În cazul lui Iohannis, care e un om de o seriozitate extraordinară, există această problemă foarte serioasă. În cazul în care vom ajunge să avem o decizie nefavorabilă lui Iohannis în septembrie sau un termen care să ducă procesul spre luna noiembrie – decembrie, ne putem trezi că totul e aruncat în aer. Ne putem trezi cu candidatul stângii, Ponta, cu un scor de semifinală Germania – Brazilia”, a declarat jurnalistul Rareş Bogdan.

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, la Realitatea TV, această situaţie legată de candidatura lui Iohannis.

“Domnul Iohannis are o problemă în a-şi asuma cu toţi dinţii, cum zic românii, această candidatură, tocmai din pricina procesului de incompatibilizare a candidaturii sale care nu a primit încă termen la ÎCCJ. Dacă acest termen va fi incert sau va fi după data de 25 septembrie, când se stabilesc candidaturile şi se depun semnăturile, candidatura lui Iohannis va fi incertă, ceea ce pune alianţa PNL-PDL într-o postură incertă. Ceea ce naşte foarte multe discuţii. Domnii de la PDL şi de la PNL au mâine de discutat în aceşti termeni. Din păcate, nu au ce face, decât să încerce să prelungească perioada de validare a candidaturii unice, în speranţa că ÎCCJ va da un termen în dosarul lui Iohannis. Astfel încât, Iohannis să aibă o candidatură certă”, a declarat Cozmin Guşă.

“Vasile Blaga împreună cu ceilalţi aomeni care se pricep la acest joc politic trebuie să spună ce fac. Preferă o candidatură mai puţin populară astăzi, dar certă, cea a lui Predoiu, sau merg şi riscă la un fel de ruletă rusească pe o candidatură care pare de succes din punct de vedere electoral, dar semi-incertă din punct de vedere juridic”, a mai spus Guşă, la Realitatea TV.

“Astăzi, din nefericire, domnul Iohannis este un prezidenţiabil incert şi trebuie să opereze cu acest lucru. Dacă această candidatură se va certifica, Iohannis are prima şansă şi în lupta cu Predoiu, şi în războiul care urmează cu candidatul PSD. Dar, dacă această candidatură este incertă, îmi pare rău pentru domnul Iohannis şi pentru alianţa PNL-PDL, nu pot să se prezinte la alegeri cu aşa ceva. Pentru că e un joc total aventurist de care nu îi cred în stare”, a mai spus Guşă.