Cei cinci candidați pentru funcția de procuror european din partea României, Cătălin Laurențiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach și Daniel Horodniceanu, vor susține joi, începând de la ora 14.00, interviul cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit unui anunț, scrie Mediafax.

Candidaţii pentru procuror european, testaţi de Tudorel Toader

Accesul candidaților la interviu va fi făcut în ordine alfabetică, transmiteTudorel Toader ministerul justiției într-un anunț publicat pe site-ul instituției. Interviul candidaților din partea României pentru Parchetul European era stabilit inițial pe 22 martie, însă a fost reprogramat

La selecție s-au înscris cinci procurori, respectiv Cătălin Laurențiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach și Daniel Horodniceanu. Marius Bulancea este șef la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA, iar Daniel Horodniceanu este fost șef DIICOT.

Interviul se va transmite în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiției și va avea o durată de maximum 45 de minute/candidat. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Justiției, evaluarea candidaților se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experiența practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa anterioară. În cadrul interviului vor fi testate și cunoștințele de limbă engleză sau franceză ale candidaților.

În urma interviului, comisia va selecta trei candidați, care vor fi incluși în lista cu trei candidaturi pe care ministrul justiției o va înainta Consiliului Uniunii Europene. Lista va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiției.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO. Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.