Politic

„Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte”. Băsescu dezvăluie „din memorie” articole relevante din hotărârea ţinută secretă de CSAT, pe care se bazează protocolul SRI-Parchet

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că hotărârea CSAT 17/2005, invocată în protocolul dintre SRI şi Parchet, ar trebui făcută publică şi dezvăluie câteva articole relevante, citate după un „efort” de aducere aminte. „Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă”, a comentat el.

„Permiteţi-mi să fac un efort să-mi aduc aminte de hotărârea 17 care este menţionată – eu nu ştiu de ce n-o facem publică – dar fac un efort să-mi aduc aminte un articol relevant. La articolul 2 parcă spunea că Ministerul Finanţelor Publice să continue să amplifice măsurile ce se impun pentru blocarea conturilor firmelor care au datorii către bugetul de stat sau către fondurile de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile legii. Şi la punctul 3 spune aşa: Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie, împreună cu structurile de informaţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor să stabilească priorităţi şi să identifice mecanisme adecvate de luptă împotriva corupţiei, fraudei şi spălării banilor. Când mă forţez, dintr-o dată îmi aduc aminte. Nu citesc din ea, am o memorie formidabilă. Vă mai spun că scrie aşa: recomandă guvernului ca derularea contractelor de mari dimensiuni care vizează bani publici să se desfăşoare pe baze de licitaţie. Mă mai pot forţa să-mi aduc aminte de hotărâri CSAT. Dar pot să vă spun că în hotărârea asta 17 se spunea că Ministerul Justiţiei să iniţieze proceduri de revizuire a Codului de Procedură Penală pentru introducerea ca prevedere legală a sistemului de investigaţii preliminare”, a declarat Băsescu, într-o intervenţie telefonică la B1. 

 

Reamintim că ziarul Gândul a cerut CSAT punerea la dispoziţie a Hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei şi spălarii banilor, despre care fostul preşedinte a precizat, vineri, într-o intervenţie la B1 că „din câte ştiu, dacă nu are 0 este liber la informare publică”. CSAT a răspuns că „solicitarea nu poate fi soluţionată în mod favorabil”. 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a invocat, în refuzul soluţionării cererii Gândul, că CSAT „organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională”, iar potrivit articolului 12 din legea 544/2001, „informaţiile din domeniul apărării şi securităţii naţionale fac parte din categoria informaţiilor clasificate, al căror regim, în ceea ce priveşte transmiterea lor, este circumscris exigenţelor legale instituite prin Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, precum şi prin Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) şi ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, şedinţele Consiliului au caracter secret, iar hotărârile acestuia se comunică autorităţilor administraţiei publice şi instituţiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituţiilor publice care au responsabilităţi privind punerea în aplicare a prevederilor acestora; – În respectarea obligaţiilor ce ne revin în temeiul legislaţiei referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluţionată în mod favorabil”, se arată în răspunsul CSAT. 

CSM a decis miercuri să ceară CSAT hotărârea 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, pe baza căreia se fundamentează protocolul încheiat de Parchetul General şi SRI.  „În situaţia în care hotărârea are caracter secret, să se aprecieze asupra desecretizării”, se arată în solicitarea CSM, care solicită, totodată, declasificarea tuturor protocoalelor dintre SRI şi instituţiile din sistemul judiciar. 

Pe de altă parte, Traian Băsescu a acuzat că au fost instituţii pentru care nu există hotărâri CSAT care să facă referire la cooperarea cu SRI, dând exemplu CSM, ICCJ, Inspecţia Judiciară, dar „şi-au căutat stăpân”.

„Avem procurori cu înalte funcţii care au semnat protocoale ilegale. Asta ne spune dl Neacşu (n.r.: fost membru al CSM), asta mi-au spus şi judecătorii. Avem procurori, parte din ei la DNA, care au aplicat ilegal protocolul. Avem ICCJ care a semnat un protocol cu SRI. Mie mi se pare incredibil. Avem CSM care a semnat protocol cu SRI. Avem Inspecţia Judiciară. Deci aici vreau să tragem concluzia nu este hotăreşte CSAT care să facă referire că instituţiile vor acţiona în limitele lor constituţionale şi legale. Dacă s-au depăşit atribuţiile prin protocol, să mă scuzaţi, le-a cam sărit smalţul de pe obraz. Îmi amintesc cu câtă arogangă săreaţi când spunea preşedintele … Imediat venea comunicatul. (…) Dacă la protocoalele cu Parchetele găsim hotărâri CSAT, nu există nicio decizie CSAT care să facă referire la cooperarea cu CSM, cu ICCJ, cu Inspecţia Judiciară. Aici aceste instituţii s-au aşezat în genunchi şi au spus da, stăpâne, dacă tot ne mai biciueşte Băsescu, hai să ne găsim un stăpân”, a mai spus Băsescu, pentru B1 TV.

blank