Life, Stiri

Cancerul care atacă din ce în ce mai mulți tineri. Constipația este una dintre cauze

Un raport publicat în American Medical Association Surgery de cercetătorii de la Universitatea din Texas arată un lucru îngrijorător. Numărul pacienților tineri diagnosticați cu cancer de colon a crescut.

cancer-de-colon-468x312

Cancerul de colon afectează atât femeile cât și bărbații dar de obicei apare după vârsta de 50 de ani, potrivit Colon Cancer Alliance.

Dacă e depistat la timp, cancerul de colon răspunde la chimioterapie și chirurgie. Însă, în cazul tinerilor, nu este recomandat screeningul așa că în multe cazuri, cancerul este diagnosticat târziu.

Colonoscopia este cel mai bun examen pentru screeningul cancerului de colon și conform unui studiu recent poate reduce riscul maladiei cu 70%. Testul presupune introducerea unui endoscop cu care se poate vizualiza întregul colon. Are o sensibilitate înaltă și avantajul că, în cazul depistării unor tumori, acestea pot fi îndepărtate.

Cancerul de colon este al treilea cel mai comun tip de cancer, de aceea Societatea Americană a Cancerului recomandă tuturor persoanelor de 50 de ani sau mai mult să se testeze o dată la cinci ani. Aceste recomadări se vor schimba, odată cu creșterea numărului cazurilor de cancer de colon la persoane cu vârste între 20 și 49 de ani.

Între 1998 și 2006, incidența cancerului de colon a scăzut cu 2,4% datorită testelor de screening. Însă, medicii nu-și sfătuiesc pacienții tineri să se testeze, ceea ce-i expune unui risc crescut.

Potrivit experților, până în 2020, rata cancerului de colon, în rândul populației 20-34 de ani va crește cu 37,8%, iar pănâ în 2030 cu 90% dacă nu se vor lua măsuri.
Sunt anumiți pași pe care poți să îi faci pentru a nu dezvolta cancer colorectal. Cercetătorii au estimat că o dietă bogată în substanțe nutritive și exercițiile regulate pot preveni cu 45% cancerul colorectal. Medicul de familie Călin Ciubotaru spune că acest tip de cancer este favorizat în special de constipația cronică. „Pentru a preveni cancerul este indicat să consumăm alimente laxative foarte multe legume, foarte multe fructe, lichide, foarte multe alimente bogate în fibre, pâine neagră, integrală, tărâțe”, recomandă medicul..
O altă metodă de a combate cancerul colorectal  sunt exercițiile. Într-un studiu cei mai activi participanți au cu 24% mai puține șanse să aibă cancer decât cei care nu fac exerciții fizice. Nu contează dacă activitatea sportivă are legătură cu joaca sau cu munca. Societatea Americană de Cancer recomandă exerciții de minimum cinci ori pe săptămână pentru cel puțin 30 de minute.

blank