Canada
International

Canada acuză că avioane de război chineze i-au hărțuit un avion de patrulare în contextul sancționării Coreei de Nord

Armata canadiană a acuzat că avioanele de război chineze hărțuiesc un avion de patrulare care monitorizează abaterile legate de sancțiunile impuse de Coreea de Nord, forțând uneori avioanele din canada să se abată de la traiectoria de zbor.

Canada acuză că avioane de război chineze i-au hărțuit un avion de patrulare în contextul sancționării Coreei de Nord

Canada spune că aeronavele PLAAF nu au respectat normele internaționale de siguranță aeriană
În mai multe rânduri, între 26 aprilie și 26 mai, aeronave ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLAAF) s-au apropiat de un avion de patrulare cu rază lungă de acțiune CP-140 Aurora al Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF), au anunțat miercuri Forțele Armate Canadiene într-un comunicat, redat de Reuters.

„În aceste interacțiuni, aeronavele PLAAF nu au respectat normele internaționale de siguranță aeriană”, se arată în comunicat. „Aceste interacțiuni sunt neprofesionale și/sau pun în pericol siguranța personalului nostru RCAF”. În unele cazuri, echipajul aerian canadian s-a simțit atât de expus riscului încât a trebuit să își schimbe rapid traiectoria de zbor pentru a evita o posibilă coliziune cu aeronava de interceptare.

Sancțiunile vor să determine Coreea de Nord să renunțe la armele de distrugere în masă
Avioanele canadiene care fac parte din cadrul Operațiunii NEON caută „activități suspecte de evaziune a sancțiunilor maritime, în special transferuri de combustibil și alte produse de bază între nave, interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a declarat Le Bouthillier. „Aceste sancțiuni, impuse între 2006 și 2017, au ca scop să exercite presiuni asupra Coreei de Nord pentru a renunța la programele sale care ar putea folosi arme de distrugere în masă și să răspundă la testele de arme nucleare nord-coreene și la lansările de rachete balistice”.

Genul acesta de întâlniri tensionate cu armata chineză au deja o întreagă istorie
Canada
Presupusele incidente nu ar fi primele întâlniri tensionate între forțele militare chineze și canadiene. În 2019, două avioane de luptă chinezești au hărțuit o navă de război canadiană în Marea Chinei de Est, în ceea ce presa chineză a denumit-o – „o întâmpinare călduroasă”.

Incidentul dintre fregata HMCS Regina și două avioane de vânătoare chinezești Su-30 a avut loc în timp ce nava se afla în apele internaționale din largul Shanghaiului, avioanele de vânătoare apropiindu-se la mai puțin de 300 de metri de prova navei de război canadiene, potrivit rapoartelor de la acea vreme.

Au mai existat și alte întâlniri riscante între avioane de război chineze și străine de-a lungul anilor.
Cea mai gravă dintre acestea a avut loc în 2001, când un avion de vânătoare chinez s-a ciocnit cu un avion de patrulare al Marinei americane deasupra Mării Chinei de Sud. În acel caz, pilotul avionului de vânătoare chinezesc F-8 a murit, iar avionul american a fost nevoit să aterizeze de urgență pe insula chineză Hainan. Cei 24 de membri ai echipajului american au fost reținuți pe insula chineză timp de 11 zile înainte de a fi eliberați.

blank