Featured, International

Campania din SUA, pusă la pămant de consilierii lui Clinton și Obama

Campania din SUA, pusă la pămant de consilierii lui Clinton și Obama La momentul discursului despre Starea Uniunii din urmă cu un an, președintele Donald Trump nu trecea prin cele mai bune momente la Casa Albă: Raportul Mueller legat de imixtiunea Rusiei în alegerile din 2016 nu fusese publicat, Partidul Democrat câștigase majoritatea în Camera Reprezentanților.

Anul acesta, discursul despre Starea Uniunii a fost un tur de onoare triumfător al lui Donald Trump: Raportul Mueller a fost un fiasco în asemenea măsură încât rivalii democrați au trebuit să inventeze o afacere ”Ukrainegate” în locul deja perimatei ”Russiagate”, pentru a reduce șansele lui Trump pentru al doilea mandat; mai mult, impeachmentul pur politic plecat de la amintitul scandal va fi respins în Senat și se va întoarce ca un bumerang împotriva Partidului Democrat; iar ca totul să fie aproape perfect pentru Donald Trump, Gallup a publicat ultima cotă de popularitate a președintelui cu câteva ore înaintea discursului – nu mai puțin de 49%, un procent care l-ar face invidios pe orice lider occidental, ba chiar și pe Vladimir Putin.

Discursul lui Donald Trump a fost caracterizat drept triumfalist, grandoman și plin de inexactități până și de presa care îi este aproape. Asta însă dacă este să nu tinem seama de contextul anului 2020 in SUA – un an electoral a cărui fierbere deja a început. Judecat din această perspectivă, Trump a dat lovitura cu discursul rostit în Camera Reprezentanților (acolo unde, în urmă cu două luni, a fost pus sub acuzare și acolo unde a început impeachmentul său). Discusrul lui Trump a fost sărac în ce privește politica externă a SUA și plin de promisiuni pentru ”oamenii uitați”, americanul simplu al cărui vot a fost obținut de Trump în 2016 și pentru care se luptă acum democrații. Discursul lui Trump a avut o regie perfectă, conceput aproape ca un show de televiziune americane, inclusiv cu spectacolul emoționant al reunirii familiei unui militar revenit din Afganistan. Pe scurt, un show electoral perfect pentru Trump.

Însă victoria cea mai mare pentru Trump a venit de la glonțul pe care democrații și l-au tras în picior în chiar debutul alegerilor primare prezidențiale, în Iowa. Surprinzătorul câștigător a fost Pete Buttigieg, un necunoscut, fost primar gay al unui oraș din Indiana. El a fost urmat de senatorul Bernie Sanders, socialistul care poate răsturna toate calculele elitelor din partidul său. Iar Joe Biden, favoritul acelorași elite, s-a clasat abia pe locul al patrulea.

Cel mai grav este că aceste rezultate au fost anunțate cu aproape două zile întârziere, iar ele nu sunt decât parțiale. Deficiențele în numărarea și transmiterea voturilor au fost considerate un dezastru pentru democrați. Iar marți, ca și cum nu ar fi fost suficient acest haos, presa americană vine cu o informație: cine este furnizorul aplicației care a năruit alegerile din Iowa?

Partidul Democrat din Iowa a refuzat să ofere informația. La fel a refuzat și Partidul Deocrat din Nevada, unde urmează să aibă loc alegeri în scurt timp. Jurnaliștii au săpat însă și au aflat că este vorba despre Shadow Inc., o firmă condusa de veteranii echipei de campanie a lui Hillary Clinton din 2016, scrie American Conservative.

”Shadow a fos înființată de Gerard Niemira și Krista Davis, care au lucrat în echipa lui Clinton pentru alegerile primare democrate din 2016”, scrie LA Times. Niemira condusese înainte un ONG al democraților numit Acronym. Ce face ONG-ul, conform informațiilor de pe propriul site? ”Educă, inspiră, racolează și mobilizează alegătorii”.

Site-ul Open Secrets scria despre Shadow Inc. că este un ”apendice al grupului Acronym finanțat cu ”bani negri” și are și alți investitori”. Acronym este condus, printre altii, de David Plouffe, un fost consilier al președintelui Barack Obama. Hillary Clinton a avut cuvinte de laudă la adresa companiei ”apendice” Shadow Inc. în urmă cu nu mai mult de trei luni.

Desigur, Shadow Inc. nu a dezvoltat gratuit aplicația care a distrus alegerile din Iowa. La finalul anului 2019, a primit 63.000 de dolari din partea Partidului Democrat. În august 2019, Partidul Democrat din Nevada a plătit 58.000 de dolari. Iar în iulie, Pete Buttigieg, anonimul primar din Indiana, a plătit și el 42.500 de dolari pentru această firmă ce urma să numere voturile în alegerile primare.

Interesant este ca Shadow Inc. a șters de pe site-ul firmei o listă întreagă cu investitori și companii la care deține acțiuni.

Este foarte important cine a plătit compania, pentru că Buttigieg s-a grăbit să se declare învingător în Iowa când numărătoarea s-a blocat, asta în condițiile în care sondajele nu-l creditau cu mari șanse. Același Buttigieg a contestat cel mai important sondaj electoral din Iowa, care nu a mai fost publicat din această cauză.

Și încă o informație: strategul de campanie al lui Pete Buttigieg este căsătorit cu actuala șefă a Acronym, Tara McGowan, care a fost și ea consilieră a lui Barack Obama. Multe dintra hashtagurile de pe Twitter suna astfel: #CIAPete, #RiggedElection.

După toate aceste tertipuri, este foarte probabil ca mulți alegători democrați să nu accepte rezultatele votului din Iowa. Sunt rezultate la care s-a ajuns prin acțiunea concertată exact a celor care l-au acuzat pe Donald Trump că a câștigat alegerile din 2016 prin imixtiunea Rusiei, asta în timp ce președintele a susținut mereu că manipularea a fost una în favoarea lui Hillary Clinton.

În Statele Unite, candidații democrati la alegerile primare din 1988 (alegerile prezidențiale au fost câștigate de George Bush Sr. în fața lui James Dukakis) au fost numiți de presă ”cei șapte pitici”, într-atât de neconvingătoare a fost prestația lor pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat. Printre ei se afla viitorul vicepresedinte Al Gore, dar și actualul candidat Joe Biden (atunci avea 46 de ani).

De regulă, anii petrecuți la putere erodează imaginea unui politician. ”Trump are multe vulnerabilități, printre care dorința alegătorilor de a nu mai trăi patru ani de turbulențe și mesaje pe Twitter. Însă, scrie American Conservative, contrastul dintre discursul despre Starea Uniunii și alegerile din Iowa ne arată că Biroul Oval îi face până și pe cei mai certăreți președinți sa para mult mai mari. Iar campaniile electorale îi pot face pe contracandidații săi să pară mici”.

Alegerile democrate din Iowa și încrengătura din spatele lor pot fi primul episod dintr-un serial electoral care ar putea rămâne cuoscut în istoria politică americana drept ”Donald și cei sapte pitici ai lui Hillary Clinton.

 

blank