Economic, Featured

Camera de Comerț Americană face o previziune sumbră despre economia României

În contextul dezbaterilor pe marginea planificării bugetului de stat pentru anul 2019, Camera de Comerț Americană în României (AmCham România) a reiterat apelul pentru responsabilitate în planificarea bugetară și a atras atenția asupra vulnerabilităților și riscurilor prezentate de acest proiect, scrie Mediafax.

„În viziunea noastră, o politică fiscal-bugetară dezirabilă trebuie să asigure predicitibilitatea măsurilor de politică fiscal-bugetară și sustenabilitatea pe termen mediu și lung a finanțării deficitului bugetar pentru a evita dezechilibrele macroeconomice ce pot fi generate de măsurile de corecție a deficitului bugetar. O evoluție necesară în exercițiul de planificare bugetară este creșterea alocărilor pentru investițiile publice și prioritizarea obiectivelor de investiții publice semnificative, prin planificarea multianuală a bugetului public consolidat, corelate cu alocarea resurselor bugetare care să încurajeze activitățile economice cu valoare adăugată ridicată pentru a întări poziția economiei românești în cadrul lanțului global al valorii adăugate. Pe termen mediu şi lung, dezvoltarea economică se poate realiza numai în condiţiile unui sistem financiar sănătos şi robust”, au precizat, vineri, reprezentanții AmCham România, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

Camera de Comerț Americană face o previziune sumbră despre economia României

Pentru asigurarea veniturilor bugetare, AmCham Camera de Comerț Americană face o previziune sumbră despre economia României subliniază, într-o analiză, câteva recomandări pe care mediul de afaceri le aduce în mod repetat în atenția autorităților, respectiv modernizarea infrastructurii de colectare și eforturi susținute pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

De asemenea, analiza AmCham Romania semnalează menținerea unor vulnerabilități structurale majore confirmate și în execuția bugetului public consolidat în anul 2018, legate de evoluția cheltuielilor publice care au depășit cu mult țintele stabilite la începutul anului și au atras măsuri corective precum finanțarea necesarului suplimentar de cheltuieli curente prin venituri cu caracter excepțional și temporar sau introducerea de noi taxe.

„Referitor la planul de buget aferent pentru anul 2019 sunt îngrijorătoare majorările substanțiale ale cheltuielilor publice, cu un avans de 14% față de anul 2018, și cele ale cheltuielilor de personal al căror salt cu 18,9% le va plasa la un maximum istoric de 10% din PIB. Considerăm că obiectivele privind creșterea veniturilor publice și nivelul deficitului bugetar sunt foarte ambițioase, având la bază ipoteze optimiste cu privire la performanța economiei (creștere a PIB real de 5,5%), în ciuda prognozelor în scădere avansate de instituțiile financiare internaționale pentru România, toate aceastea pe fondul tendinței de încetinire a creșterii economice și la nivel global”, au mai punctat reprezentanții AmCham România.

În acest context, riscurile sunt ca țintele de venituri publice stabilite în planul de buget să nu fie realizate, iar aceasta să se concretizeze în presiuni de creștere a deficitului bugetar, mai arată analiza Camerei citate.

„În condițiile de materializare a unui astfel de scenariu negativ, pentru a menţine deficitul bugetar la un nivel sub 3% din PIB în 2019, Guvernul ar putea să reducă din nou investițiile publice, atât de necesare pentru finanțarea proiectelor de infrastructură sau a altor domenii strategice pentru recuperarea decalajelor pe care România le înregistrează comparativ cu media UE sau cu țările din regiune. În opinia AmCham Romania, și Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu (2019-2021) ridică numeroase semne de întrebare pentru investitori cu privire la consistența și potențialul de realizare a proiecțiilor prezentate în cadrul acesteia, inclusiv prin faptul că nu iau în calcul creșterile implicate de noua lege a pensiilor în această perioadă”, au menționat reprezentanții AmCham România.

AmCham Romania susține că va continua să urmărească dezbaterile pe marginea bugetului de stat pentru anul 2019 și să promoveze recomandările privind principiile care trebuie să stea la baza unei planificări bugetare sănătoase și a unei execuții sustenabile pe termen mediu și lung.