Actualitate, Politic

Călin Popescu Tăriceanu se declară jignit de decizia PNL

Călin Popescu Tăriceanu spune că este unul dintre cei care se consideră jignit în urma deciziei luate de PNL prin numirea lui Marian Munteanu ca și candidat din partea partidului pentru Primăria Capitalei.

„Astăzi, eu sunt unul dintre cei care mă consider jignit de decizia pe care PNL-ul a luat-o, de a propune un candidat la primăria Bucureştiului care este neo-legionar. PNL-ul din care am făcut parte şi în care am militat 25 de ani are în ADN-ul lui, ca să spun aşa, marcată puternic atitudinea antitotalitară şi antilegionară de înainte de război. Legionarismul în România nu a fost decât o expresie naţională a curentelor naziste care au influenţat întreaga Europă antebelică, care şi-au fixat ca obiectiv distrugerea parlamentarismului şi instaurarea unui regim totalitar. (…) PNL a fost un partid care a plătit un tribut greu, prin jertfe. (…) În România au existat după anul 1990 o serie de tentative de reînviere a acestor curente în care Marian Munteanu, candidatul PNL la primăria Bucureştiului, s-a distins. El a fost membru activ al acestor mişcări şi, în continuare, vederile lui ultranaţionaliste, xenofobe, intolerante aruncă o lumină deplorabilă asupra PNL”, a spus Tăriceanu.

Totodată, liderul ALDE trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe atât pe simpatizanții PNL cât și pe membrii partidului că ”reflecteze profund”.
”Noi nu putem să acceptăm astfel de confuzii să se petreacă şi atunci, în această privinţă, când discutăm despre totalitarisme, antisemitism, intoleranţă, xenofobie, pe acest teren ALDE nu poate să facă niciun fel de compromis”, a punctat liderul Tăriceanu.