Fostul premier îi cere lui Crin Antonescu să readucă partidul în USL

Tariceanu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a lansat un apel către conducerea PNL ca formaţiunea liberală să revină în USL. Pentru negocieri individuale cu premierul, în aceste momente se află la Guvern

“Cu ceva timp în urmă, în 2011, a fost decisă crearea USL. Nu am fost printre entuziaştii susţinători ai acestei construcţii politice, dar din momentul ce ea a fost făcută, am considerat că este de responsabilitatea mea să ducem acest proiect la bun sfârşit. Nu a fost un drum uşor, dar din momentul ce decizia politică a fost luată, ne-am înhămat cu toţii să ducem la bun sfârşit”.

“În ultimele săptămâni suntem martorii unei crize care se adânceşte. Această criză nu a fost generată de dispute ideologice, a fost o criză în jurul nume, a fost o criză de orgolii şi care în final a avut deznodământul de ieri. Micile neînţelegeri nu duc întotdeauna la un divorţ”.

“Am fost protagoniştii unui spectacol jalnic. Astfel de certuri minore nu pot fi cauza abandonării unui proiect major pe care l-am construit cu PSD”.

“Sunt un vechi membru al PNL de 24 de ani şi voi continua să rămân alături de marea familie liberală, dar nu voi accepta decizia luată ieri, dar eu apreciez că ea a fost luată pe baza unor afirmaţii false furnizate colegilor mei. Am vorbit în această dimineaţă cu premierul Victor Ponta că doreşte să continue proiectul USL şi mi-a dat asigurări că doreşte să continue proiectul USL în actuala formă. Îi cer preşedintelui PNL să revină în USL. Îi voi cere premierului Victor Ponta să-şi ceară toate angajamentele luate faţă de PNL, menţinerea poziţiilor PNL, susţinerea unui candidat liberal la Preşedinţia României. Mă voi duce azi să mă întâlnesc cu premierul Victor Ponta”, a mai declarat Tăriceanu.

Senatorul Cristian David se află printre susţinătorii lui Călin Popescu Tăriceanu, în demersul acestuia de a discuta cu premierul Victor Ponta pentru continuarea în formula USL, cei doi numărându-se printre cei care au votat împotriva ruperii Uniunii, au declarat surse politice.

Cristian David, care, urmare a deciziei partidului, a demisionat miercuri din funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, se numără printre susţinătorii demersului fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de a continua activitatea Uniunii Social Liberale, au precizat sursele citate.

De altfel, David s-a aflat la momentul conferinţei lui Tăriceanu la sediul Institutului de Studii Liberale, unde a discutat cu fostul premier, atât înainte cât şi după declaraţiile acestuia.

Călin Popescu Tăriceanu, Cristian David, Radu Stroe şi Ioan Ghişe s-au numărat printre liberalii care s-au exprimat împotriva ruperii USL la momentul votului din Delegaţia Permanentă a PNL.

 “Există o decizie a Delegației Permanente a Partidului Național Liberal care stabilește clar retragerea miniștrilor liberali din Guvern și încetarea existenței Uniunii Social Liberale. Regret faptul că domnul Tăriceanu, care a fost prezent aseară la întreaga ședință a Delegației, susține astăzi că președinții de filiale ar fi votat în baza unor fapte relatate neconform cu realitatea. Domnul Tăriceanu a văzut clar că această decizie importantă decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare de voturi. În momentul în care își asumă un dialog cu premierul Ponta, domnul Tăriceanu nu are girul și susținerea Partidului Național Liberal, ci este doar o acțiune pe care o desfășoară pe cont propriu”, susţine vicepreşedintele PNL Mihai Voicu.

Ludovic Orban declara că nu-l recunoaşte pe Călin Popescu Tăriceanu şi că decizia lui de a negocia pe cont propriu cu Ponta este anormală.