Pe litoralul românesc bucătarii se întrec în preparate din pește pentru cei care vin să vadă marea, iar restaurantele nu duc lipsă de clienți.
După o plimbare pe faleză, în aerul sărat, oamenii abia așteaptă să mănânce la doi pași de valuri.
Pe litoralul românesc cei care au ieșit la plimbare, și-au astâmpărat foamea la restaurante și pescării. În Piața Ovidiu, un local le-a pregătit pofticioșilor un ton de peste 50 de kilograme.
Leon Segal, chef bucătar: „Aici avem un ton adus din Grecia, o rută grea. Trece prin Bulgaria, după aceea prin vamă. Se mănâncă foarte, foarte crud, crud-uscat și când îl facem termin pe grătar sau pe cuptor, foarte, foarte rare. Ăsta este sistemul de gătire.”
După ce a fost tranșat tonul, bucătării au preparat tot felul de delicatese.
Cu aceste meniuri diversificate, managerii de restaurant speră să atragă mai mulți clienți în extrasezon.
Ramona Pripas, manager restaurant: „În fiecare weekend aducem diverse specii de pește pe care le cer clienții noștri în mod special. Tonul este într-o măsură mai mare preferat.”
Bunătăți s-au găsit și în Portul Tomis. Un bucătar grec, stabilit în România, a gătit creveți și midii la tigaie.
Reporter: „De unde ați venit?”
Turist: „Din Călărași!”
Reporter: „Ați fost la restaurant?”
Turist: „Da, am fost aici.”
Reporter: „Ce ați mâncat?”
Turist: „Bineînțeles că pește!”
Și pescăriile din sudul litoralului au fost pline.
Claudiu, ospătar: „Este nebunie mare. După cum vedeți și astăzi este foarte mare agitație. Vine lumea din toată țara. Se așteaptă undeva la 30-40 de minute.”
Ana și Marian au venit din Buzău să vadă marea.
Turist: „Ne atrage vremea bună, ne atrage marea și peștele. Mâncarea.”
Reporter: „Vă bucurați de vremea frumoasă?”
Turistă: „Da. A fost unul dintre motive pentru care am ales ziua de astăzi.”
Reporter: „Și aici ce ați făcut?”
Turistă: „Am mâncat. Midii.”
Și duminică se anunță o zi frumoasă la malul mării.