Actualitate, Featured

ATENȚIE, călători – Transportul public între București – Ilfov, SUSPENDAT

Transportul public de persoane între București și localitățile din Ilfov va fi suspendat, începând cu data de 31 octombrie, a anunțat, luni, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Transportul public între București – Ilfov, suspendat

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România își cere scuze față de clienții care vor avea de suferit în urma măsurilor de urgență pe care transportatorii le vor lua, în zilele următoare, dar îi roagă pe cei afectați de această situație să înțeleagă de ce se întâmplă aceste lucruri în România. Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a decis soarta a peste 100.000 de români care folosesc în fiecare zi autobuzele și microbuzele între București și localitățile din Ilfov. În ultimii ani, firmele care operează curse între București și Ilfov au investit peste 20 de milioane de euro în 170 de autobuze urbane care stau în garaj și pentru care se plătește leasing fără să circule pe vreun traseu”, au declarat reprezentanții COTAR, într-un comunicat de presă transmis luni, conform Mediafax.

Reprezentanții Confederației susțin că au luat această decizie, „din cauza faptului că nu mai există nicio autoritate care să reglementeze această piață”.

Acum șase luni, Autoritatea Metropolitană de Transport a fost desființată, astfel că atribuțiile în privința serviicilor de transport persoane București-Ilfov au fost transferate, în subordinea Primarie Capitalei, respectiv la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (ADITP).

„În prezent, nu există nicio procedură de atribuire pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov”, adaugă reprezentanții COTAR.

ADITP Bucureşti-Ilfov nu a luat nicio decizie privind atribuirea licențelor de transport, în condițiile în care specialiștii acestei asociații, odată cu preluarea regelementării acestui serviciu, aveau obligația să prezinte strategia privind atribuirea licențelor, un studiu de fundamantare, astfel încât operatorii de transport să își pregatească din timp investițiile în flotele auto, potrivit reprezentanților Confederației citate. În plus, ei mai precizează că această Asociație nu a luat nicio decizie în privința reglementărilor transportului public de persoane între București și Ilfov și nici nu a rezolvat problema emiterilor de licențe pentru acestea.

„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care a preluat atribuțiile, nu este competentă să gestioneze acest domeniu”, au mai spus reprezentanții COTAR.

Aceștia menționează că autoritățile nu respectă deciziile justiției, hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2017, prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele care fac legătura între Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, şi nici sentinţa din 2018 a Tribunalului Bucureşti, prin care s-a dispus reluarea atribuirii pe traseele ce fac legătura între Capitală şi localităţile din Ilfov.

„Refuzul autorităților de a derula o procedură transparentă de atribuire a traseelor și licențelor, pe rutele de transport între București și Ilfov, ascunde sub preș un abuz ce va urma începând cu 1 ianuarie 2019. Credem că se urmărește interesul societăților de transport nou înființate și finanțate de bugetele locale ale primăriilor din orașele resedință de județ. Transportatorii nu au primit niciun leu pentru achiziția de autobuze – suportă integral achiziția de mijloace de transport. Se încalcă principiul liberei concurențe privind condițiile de acces la piața transportului de persoane”, a declarat Dan Leasă, prim vicepreședinte COTAR-filiala Ilfov.

De asemenea, transportatorii cer armonizarea legislației naționale cu cea europeană, precum și înnoirea parcului auto într-un mediu concurențial, în condiții egale de acces la piața transportului de persoane București-Ilfov.