Cafeaua
Life

Cafeaua consumată în exces poate deveni periculoasă

Cafeaua, consumată în cantități mari, poate avea poate avea efecte nedorite asupra organismului atunci când este consumată în exces, avertizează experții în sănătate publică. Deși nu există metode rapide de neutralizare a cofeinei, există câteva soluții care pot atenua simptomele până la eliminarea completă a substanței din organism.

Cafeaua, un stimulent util care poate deveni problematic în doze excesive

Cafeaua care conține cofeină, poate deveni problematică dacă este consumată în cantități excesive. Cofeina se regăsește în diverse băuturi cum ar fi cafeaua, ceaiul, ciocolata și băuturile energizante, dar este adesea adăugată și în produse procesate. În unele cazuri, cofeina poate fi găsită și în produse precum guma de mestecat, bomboane mentolate, apa îmbuteliată și chiar balsamul de buze. În astfel de situații, chiar dacă nu putem determina exact cantitatea de cofeină prezentă în organism, aceasta poate avea efecte semnificative asupra sănătății noastre, potrivit csid.ro .

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) precizează că adulții sănătoși pot consuma în siguranță până la 400 mg de cofeină zilnic, echivalentul a patru-cinci cești de cafea. Totuși, unele persoane prezintă sensibilitate crescută la cofeină și pot resimți efecte negative chiar și după cantități mici. Potrivit FDA, supradoza de cofeină apare în jurul valorii de 1.200 mg. Suplimentele alimentare cu doze ridicate de cofeină pot fi periculoase și nu sunt recomandate. Copiii, adolescenții și femeile gravide ar trebui să limiteze consumul la maximum 200 mg pe zi, recomandare valabilă și pentru persoanele care alăptează sau încearcă să rămână însărcinate.

Este important să verificați atent etichetele produselor pentru a cunoaște conținutul exact de cofeină. De exemplu, o doză de aproximativ 355 ml de băutură carbogazoasă conține între 30 și 40 mg de cofeină, o ceașcă de cafea oferă între 80 și 100 mg, ceaiul verde sau negru are între 30 și 50 mg, iar băuturile energizante pot ajunge până la 250 mg per 250 ml.

Reacțiile organismului la supradoza de cofeină

Citește și  ASA este femeia perfecta, in ochii barbatilor

Cofeina, un compus natural extras din boabele de cafea, cacao și frunzele de ceai, poate fi și sintetizată artificial. FDA susține că, în doze moderate, aceasta aduce beneficii precum sporirea vigilenței și a energiei.

Efectele maxime apar în 30-60 de minute după consum, iar timpul de înjumătățire în organism este de 3-5 ore, ceea ce înseamnă că după o ceașcă de cafea cu 80 mg cofeină, aproximativ jumătate rămâne în corp după cinci ore. Se recomandă evitarea consumului de cofeină cu cel puțin șase ore înainte de somn. Factori precum greutatea și metabolismul influențează durata efectelor.

Efectele secundare frecvente includ tremurături, dureri de cap, insomnie, anxietate, iritabilitate, tahicardie și disconfort gastric. Centrul Național pentru Controlul Otrăvirilor avertizează că supradoza poate provoca vărsături, palpitații, hipertensiune și, în cazuri grave, convulsii sau deces. În caz de simptome severe, se recomandă solicitarea imediată a asistenței medicale.

Soluții pentru reducerea disconfortului provocat de cofeină

Pe internet există numeroase recomandări neconfirmate științific pentru contracararea efectelor cofeinei, precum consumul de banane, exercițiile fizice sau alimente bogate în vitamina C. Deși aceste metode nu sunt dăunătoare, nu există dovezi că reduc tremurăturile sau accelerează eliminarea cofeinei.

Cea mai eficientă abordare rămâne hidratarea adecvată și răbdarea până când organismul procesează stimulantul. Universitatea din Washington recomandă evitarea alimentelor cu cofeină, precum ciocolata, în această perioadă.În cazul tulburărilor digestive, se recomandă băuturi cu electroliți. Plimbările ușoare și tehnicile de respirație profundă sau meditația pot ajuta la calmarea anxietății și a tremurăturilor până la eliminarea completă a cofeinei din sistem.

blank