Featured, Life

Cafea vs. ceai negru. Care dintre cele două are mai multă cofeină

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Conţinutul de cafeină – teină – dintr-o ceaşcă de ceai negru fermentat este cam acelaşi cu cel dintr-o ceaşcă de cafea filtru sau instant.

Ceaiul negru poate fi o variantă pentru persoanele care nu pot sau nu vor să consume cafea. Procedeul prin care se obţine ceaiul – uscare sau fermentare – determină conţinutul de teină – cafeină – şi catechine. Teina este cunoscută pentru efectul ei energizant, în timp ce catechinele au o acţiune antioxidantă semnificativă.

Astfel, potrivit Abecedarului de nutriţie, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, ceaiul negru fermentat conţine între 25 şi 100 miligrame de cafeină la o cană şi are o acţiune antioxidantă redusă, în timp ce ceaiul verde şi cel alb au o acţiune antioxidantă puternică şi un conţinut redus de cafeină: între 8 şi 16 miligrame la o cană primul şi 1 miligram la o cană cel de-al doilea.

Ceaiurile puternice sunt recomandate dimineaţa, la micul dejun sau în prima parte a zilei, cantitatea fiind de 1-2 căni, în timp ce ceaiul verde şi cel alb pot fi consumate oricând. Pentru conţinutul său de fier şi zinc, ceaiul verde este recomandat mai ales femeilor gravide.

Prin comparaţie, o linguriţă de cafea conţine 60 de miligrame de cafeină. Se consideră că o ceaşcă de cafea de circa 60 de mililitri conţine 60 de miligrame de cafeină. Cea mai multă cafeină are cafeaua instant sau cea filtru – între 105 şi 180 miligrame; în timp ce o cafea espresso are între 74 şi 145 de miligrame.

Pe ultimul loc, este cafeaua decofeinizată care conţine oricum între 5 şi 10 miligrame de cafeină.

Potrivit sursei mai sus citate, se recomandă 2-3 ceşti de cafea pe zi, între 120 şi 180 de miligrame de cafeină, opţional, după masă. Nu şi suferinzilor de ulcer gastric, gastrită, boala de reflux esofagian cărora le este contraindicat consumul.

În concluzie, în fiecare zi trebuie să bem 3 litri de lichide constând în apă – 2 litri; ceai 400 de mililitri pe zi, opţional; infuzii – 400 de mililitri pe zi; cafea – 200 de mililitri, opţional; sucuri de fructe sau vegetale – 100-200 de mililitri, dar nu zilnic; supe, ciorbe, creme de legume – 200 de mililitri pe zi sau iaurt şi lapte.

blank