Cabinetului condus
Featured, Politic

Cabinetului condus de Florin Cîțu, în corzi. Se votează motiunea

Prima moțiune de cenzură depusă împotriva Cabinetului condus de Florin Cîțu este astăzi supusă la vot, într-un moment de maximă tensiune între taberele care se bat pentru câștigarea controlului în interiorul Partidului Național Liberal. 22 de voturi le-ar mai lipsi social-democraților pentru a-și realiza obiectivul demiterii Executivului, voturi care nu pot veni decât din rândurile PNL. Aleșii acestui partid au primit instrucțiuni să facă act de prezență în sala de plen, însă nu și să-și exercite dreptul la vot. Asta, pentru a evita, ulterior, speculații cu privire la eventuali trădători. Astfel, au apărut trei scenarii posibile cu privire la votul de astăzi, din care două dau drept fezabilă moțiunea de cenzură, iar unul care nu dă, practic, nicio șansă demersului Opoziției. 

Conform calculelor reci, Opoziția ar avea nevoie, în cea mai optimistă variantă, de încă 22 de voturi pentru ca moțiunea să fie declarată adoptată. Jumătate plus unu din numărul total al senatorilor și deputaților înseamnă 234 de parlamentari, voturi minime pentru căderea Cabinetului condus de Cîțu. Iar PSD, împreună cu AUR și cu cei patru parlamentari neafiliați strâng numai 205 voturi. Cu toate acestea, surse politice arată că de partea moțiunii s-ar afla șapte din cei 18 parlamentari ai grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, ceea ce, în total, ar însuma 212 parlamentari.

Singura „sursă” de unde ar putea fi suplinită această lipsă este Partidul Național Liberal, Opoziția mizând pe războiul din interiorul principalei formațiuni aflate la guvernare.

Liderii de grup ai PNL și-ar fi instruit parlamentarii, conform unor surse politice, ca la ședința de astăzi, senatorii și deputații liberali să fie prezenți în sală, pentru a asigura cvorumul și pentru a nu genera acuzații de boicot, însă li s-a interzis să își exprime votul. Sistemul de votare folosit la aceste moțiuni este cel cu bilele albe introduse în urna albă, respective bilele negre introduse în urna neagră, ca vot pentru moțiune, iar bilele albe introduse în urna neagră și viceversa însemnând vot împotriva moțiunii. Țintuirea liberalilor în băncile parlamentare ar elimina, astfel, riscul ca, din greșeală sau chiar intenționat, anumiți parlamentari să voteze pentru trecerea moțiunii.

Trădare astăzi sau la toamnă

Trei scenarii sunt luate în calcul, cu doar câteva ore înainte de vot. Primul scenariu este cel
al adoptării moțiunii de cenzură, cu sprijinul aripii Orban, din PNL. Practic, trecerea moțiunii în aceste condiții ar însemna pentru Ludovic Orban un ascendant în fața lui Florin Cîțu, în lupta pentru președinția partidului, și anihilarea pârghiilor guvernamentale pe care contracandidatul președintelui în exercițiu al PNL le are, în acest moment, la îndemână. De altfel, Orban a ținut să precizeze că, potrivit statutului partidului, candidatul PNL la funcția de prim-ministru este președintele partidului. Iar după Congresul din septembrie, este firesc ca acela care câștigă președinția să fie și premierul PNL. Iar în acest scenariu se ia în calcul și varianta ca din toamnă, să se facă un guvern PNL-PSD, eventual și UDMR, dar fără USR-PLUS.

Al doilea scenariu vorbește despre trecerea moțiunii de cenzură, dar de data aceasta cu sprijinul aripii Cîțu din PNL. Iar efectele scontate de Florin Cîțu ar fi multiple. Ar putea da vina pe Orban că a trecut moțiunea, folosind acest lucru în bătălia internă din partid. Iar, în situația în care actualul premier ar câștiga la Congres, ar putea, pe de o parte, să îl lase pe Ludovic Orban și fără funcția de la Camera Deputaților și, pe de altă parte, după învestirea unou al Cabinetului condus Cîțu să refacă organigrama guvernamentală cu ministere-cheie readuse în vistieria PNL. Iar, la schimb, s-ar da șefia Camerei Deputaților celor de la USR-PLUS. Adică, exact așa cum s-a discutat în decembrie, imediat după alegerile parlamentare.

Al treilea scenariu este că, astăzi, moțiunea de cenzură nu va trece de votul Parlamentului. Însă reprezintă un test de verificare a majorității parlamentare. Dar și în acest scenariu se vorbește despre faptul că, în septembrie, imediat după vacanța parlamentară, chiar în ajunul congresului PNL, s-ar putea depune o nouă moțiune de cenzură, care, de această dată, să și treacă.


Cabinetului condus de Florin Cîțu, în corzi. Examen și pentru PSD. Social-democrații s-au angajat să facă astfel de demersuri, doar dacă au șanse să treacă

Moțiunea de astăzi nu este un test doar pentru Coaliția de guvernare, ci și pentru PSD. Picarea acestui test ar reprezenta o bilă neagră pentru social-democrați care, prin vocea liderului Marcel Ciolacu (FOTO), au precizat, în mai multe rânduri, că, spre deosebire de PNL, care, în legislatura trecută, depuneau moțiuni de cenzură de dragul de a le depune, actuala opoziție va juca altfel. Mai exact, că o moțiune de cenzură va fi depusă numai atunci când există șanse reale ca ea să treacă.

„Ţinând cont că 70% dintre români consideră că suntem într-o direcţie greşită, sunt ferm convins că există şi parlamentari din actuala putere care consideră că suntem în direcţia greşită şi sperăm că voteze această moţiune. Poate domnul Orban ne face surpriză şi îndeamnă anumiţi colegi să voteze această moţiune, nu neapărat ţinând cont de lupta lor politică internă. Poate face un act patriotic şi scapă această ţară de această guvernare”, a afirmat Marcel Ciolacu, săptămâna trecută, acesta confirmând că a avut discuţii cu parlamentari din coaliţia aflată la guvernare.

„Am avut astfel de discuţii, vom vedea marţi (astăzi – n.red.) ce se va întâmpla. Cred că vor face o presiune fantastică să nu se deplaseze la vot, ca nu cumva să voteze din greşeală. Este posibil ca marţi să treacă această moţiune de cenzură. Eu am spus că are 50% şanse să treacă”, a conchis liderul opoziției.

blank