Guvernul Orban este la trei voturi distanță de varianta demiterii. Social-democrații, alături de UDMR, vor depune moțiune de cenzură, după ce Executivul își va angaja răspunerea pentru alegerea primarilor în două tururi.

Ca să-i convingă și pe ceilalți parlamentari să le susțină demersul, președintele PSD propune un guvern din care să facă parte toate partidele. Premierul Ludovic Orban respinge, însă, orice formă de colaborare între PNL și PSD și se pregătește de alegeri anticipate, dacă va fi demis.

Dacă moțiunea va trece de Parlament, PSD propune un guvern de uniune națională, însă președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, nu are și un nume de premier care să fie agreat de toate partidele, mai ales că liberalii sunt primii care spun că nu se vor alia cu PSD.

Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: „Vom încerca să negociem cu toate forțele politice din parlamentul româniei și cu parlamentarii neafiliați.toate partidele să facă parte, așa înseamnă un guvern de uniune națională.”

Ludovic Orban, premierul României: „Sunt penibili cei de la PSD. Partidul Național Liberal nu vrea să aibă nimic de-a face cu PSD, ca atare este exclusă orice formă de colaborare.”

Ca să dărâme Guvernul, social-democrații au nevoie de 233 de voturi. Pe hârtie, au 230 de senatori și deputați, împreună cu cei de la UDMR, care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură.

Ludovic Orban, premierul României: „Nu mi-e teamă. Dacă va trece moțiunea de cenzură, intrăm în procedura de anticipate și acesta e un lucru pe care-l urmărim, iar dacă nu trece moțiunea, se adoptă legea noastră pe alegerea primarilor.”

Până acum, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că-și doresc alegerea primarilor în două tururi, ca atare, nu vor vota moțiunea de cenzură. Și, deși chiar Victor Ponta susținea, anul trecut, formarea unui guvern de uniune națională, fostul premier este în război cu social-democrații.

Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: „Nici domnul Victor Ponta, nici PSD, nu doresc ca domnul Victor Ponta să revină în PSD. E un subiect închis.”

Social-democrații ar putea să obțină cele trei voturi de care mai au nevoie de la reprezentanții minorităților naționale. Cel mai probabil, moțiunea de cenzură va fi depusă la finalul lunii ianuarie, după ce Guvernul își va angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.