Featured, Politic

Cabinetul Orban 2 se împiedică de PSD?

Conducerea reunită a Senatului şi Camerei Deputaţilor, acolo unde PSD are majoritatea, a decis că premierul Ludovic Orban şi lista miniştrilor propuşi pentru noul executiv să fie votaţi în ultima zi prevăzută de regulament. Mai precis, pe 24 februarie.

Guvernul a fost demis miercuri prin moţiune de cenzură, iar PSD acuză că totul este o mascaradă în vederea organizării alegerilor anticipate.

Social-democrații au propus un calendar foarte lejer: luni, marți şi miercuri urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate miniştrii propuşi. Și tot miercuri, săptămâna viitoare, în cea de-a 15-a zi prevăzută de regulament, să fie dat votul de investitură pentru guvernul Ludovic Orban 2.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

În acest timp, premierul desemnat are discuţii pe bandă rulantă cu liderii partidelor parlamnetare şi vrea să se asigure că, de această dată, nu va primi votul de investitură din partea parlamentului, parte din strategia către alegerile anticipate.

Pe de altă parte, nu toate partidele susţin această ordonanţă de urgenţă pe care a dat-o Ludovic Orban în ultima zi de activitate ca guvern cu atribuţii depline, adică acea ordonanţă care a reglemntat organizarea algerilor anticipate. Nemulţumirile partidelor sunt legate de faptul că nu ar trebui să aibă loc alegeri locale şi alegeri parlamentare înainte de termen în aceeaşi zi.

O altă nemulţumire anunţată de preşedintele UDMR Kelemen Hunor este legată de listele suplimentare şi posibilitatea cetăţenilor să voteze pe liste suplimentare, deşi vobrim despre un vot în circumscripţii. Kelemen Hunor spunea că, practic, ne alegem de data aceasta reprezentanţii pentru zona în care locuim şi doar acolo ar trebui să votăm.

Rămâne de văzut, însă, ce decizie vor lua toate partidele pentru că în şedinţa de luni a PSD, deşi nu au anunţat oficial că îşi doresc alegeri anticipate, foarte mulţi lideri din teritoriu ai social-democraților au spus că ar fi avantajati de această variantă, dar doar dacă alegerile anticipate ar avea loc odată cu alegerile locale

Cu aceeaşi echipă de 16 miniştri şi vicepremierul Raluca Ţurcan, Ludovic Orban s-a pregătit de un nou test în Parlament. Dacă în urmă cu trei luni le cerea aleşilor să voteze investirea Guvernului, de data aceasta face tot posibilul să fie respins în Parlament.

Ludovic Orban, premierul desemnat PNL: “Parlamentul, la ora actuală, nu mai poate să țină prizonieră întreaga societate, cu viziunea retrogradă, antireformistă și cu egoismul lor individual, al parlamentarilor, în special din zona PSD. Strategia de tergiversare pe care, se pare că vor să o pună în practică, îi va umple de ridicol, îi va face și mai penibili, și mai antipatizați.”

Planul PNL este pus la cale cu ajutorul președintelui Klaus iohannis. Ca să se asigure că lucrurile vor ieși așa cum își doresc cei doi, Ludovic Orban a reluat discuțiile cu toate partidele parlamentare. Exact ca în perioada în care căutau sprijin să dărâme cabinetul Viorica Dancila.

Reporter: Cu social-democraţii aţi discutat?
Ludovic Orban: Așa, probabil, discuții particulare există pe culoare că vrei, nu vrei, te intersectezi.

Deşi social-democraţii au anunţat iniţial că îşi doresc alegeri parlamentare la termen, mai mulţi lideri din țară şi primari au declarat că şi-ar dori şi ei anticipate. Unele voci îi acuză că s-au înţeles cu liberalii care le-ar fi promis că renunţă la alegerea primarilor în două tururi. Chiar şi aşa, liderii PSD au sesizat la CCR un conflict constituţional între parlament și președinte.

România a mai trecut printr-o criză politică asemănătoare în 2009. Atunci guvernul Boc a fost demis prin moțiune de cenzură, premierul a rămas interimar iar președintele Traian Băsescu, a făcut două nominalizări – Lucian Croitoru și Liviu Negoita. Nu s-a concetizat niciuna până când însuşi Băsescu a fost reales ca preşedinte şi l-a renominalizat pe acelaşi Boc, care a şi fost investit.

Sesizarea celor de la PSD la Curte nu va întârzia însă procedurile parlamentare.

Potrivit constituţiei, Ludovic orban are 60 de zile la dispoziţie să ducă în parlament doua guverne pentru a fi respinse. Primul ar trebui votat în maximum 15 zile, adică nu mai târziu de 25 Februarie. Dacă planul PNL va avea succes, Parlamentul ar urma să fie dizolvat în 10 aprilie, iar alegerile anticipate să fie organizate în 14 sau în 21 iunie, simultan cu alegerile locale.

 

blank