Featured, Medical

Ca să reduci infecţiile din spitale, primul pas ar fi…curățenia, domeniu în care angajații au lefuri de mizerie

Specialiştii care se ocupă de prevenirea şi controlul de infecţiile din spitale susţin că reducerea numărului de cazuri începe de la partea de curăţenie, unde se prestează o muncă prost plătită dar care, de fapt, este fundaţia serviciilor medicale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea şi Controlul de Infecţiile (APCI), Sergiu Sîngeorzan, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la prima conferinţă la nivel naţional despre prevenirea infecţiilor, că este nevoie şi de materiale de curăţenie de calitate.
„Infecţiile din spitale pot fi reduse printr-o bună educaţie a tuturor, atât a pacienţilor, cât şi a personalului medical. În primul rând ar trebuie să cunoaştem modul în care putem să lucrăm cu echipele de curăţenie din spitale, pentru că, din păcate, sunt cele mai prost plătite, deşi, de fapt, sunt fundaţia serviciilor medicale. Dacă, din start, aceşti angajaţi nu îşi fac treaba fiind prost plătiţi, vor munci de mântuială. Dacă acest lucru nu se schimbă, va fi foarte greu să reducem infecţiile, fiind nevoie de motivarea personalului, dar şi de folosirea unor materiale de curăţenie de calitate. Un dezinfectant dat peste o suprafaţă necurăţată corespunzător nu are efect. Un alt aspect important este comunicarea dintre departamentele unui spital, dintre personalul medical dintr-o specialitate cu altul din altă specialitate, pentru că prevenirea şi controlul infecţiilor nu ţine de o singură specialitate. Nu doar epidemiologul face acest lucru”, a spus Sîngeorzan.

Potrivit acestuia, un alt element important în reducerea infecţiilor din spitale este raportarea cazurilor, în condiţiile în care mai sunt unităţi medicale unde raportarea este deficitară.

„Aceste infecţii trebuie raportate, nu ascunse, pentru că altfel nu le putem controla. Indicatorii pe care îi stabilesc managerii de spitale pot fi mai relaxaţi, la fel cum şi direcţiile de sănătate publică trebuie să fie mai permisive. Una este ce se vede din birou şi alta este activitatea dintr-un spital. Ar fi nevoie inclusiv de work-shop-uri, care ar fi benefice, la care să participe specialiştii din spitale şi cei din DSP-uri. Acest lucru i-ar ajuta pe cei din DSP-uri să înţeleagă cum funcţionează lucrurile în spitale, iar specialiştii din spitale ar înţelege modul de control, pentru a se ajunge la o normalitate şi la o raportare corectă a infecţiilor”, a declarat preşedintele APCI, care este medic epidemiolog la Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc.

La prima conferinţă de la Cluj-Napoca despre prevenirea infecţiilor organizată de APCI cu tema „Abordarea prezentului pentru modelarea viitorului” participă peste 260 de specialişti din ţară şi străinătate– medici şi asistenţi medicali care lucrează în specialităţi precum Serviciul de Prevenire şi Control a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, Bloc Operator, secţii chirurgicale, secţii de boli infecţioase, laborator microbiologie, dar sunt prezenţi şi manageri şi directori medicali ai unor spitale.