Featured, Politic

Bugetul Capitalei, in pericol! Gabriela Firea, se teme de o razbunare

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, înaintea participării la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, consacrată alocărilor bugetare din administraţia publică locală, că orice diminuare a veniturilor Capitalei va afecta serviciile publice şi investiţiile.

Gabriela Firea, se teme de o razbunare

„Orice diminuare sub ceea ce s-a alocat practic anul trecut, adică 55% (din impozitul pe venit – n.r.), va însemna să fie afectate în primul rând serviciile publice şi investiţiile. În momentul în care se taie bugetul de la PMB, în ideea total neadevărată că sunt bani – sunt bani, dar sunt şi foarte multe probleme – atunci Guvernul ar trebui să preia şi atribuţiile Primăriei Capitalei. Şi anume, Ministerul Transporturilor să preia STB, să plătească subvenţia şi investiţiile. Ministerul Energiei să preia RADET şi să plătească subvenţia şi toate investiţiile necesare în această perioadă. Ministerul Sănătăţii să preia ASSMB – cele 20 de spitale – să le finanţeze. Nu poate o primărie generală prin Constituţie şi legea administraţiei să aibă atribuţii, dar să nu aibă bugetul corespunzător, câtă vreme bucureştenii contribuie la bugetul naţional cu 25% din acesta. (…) Dacă se taie din bani, să se taie şi din atribuţii, să ni le ia Guvernul pe toate. Eu sper să nu se ajungă aici, să fie multă înţelepciune, multă raţiune şi toate deciziile să se ia cu gândul la cetăţeni şi să nu reprezinte pedepse politice. Bugetul să fie creionat cu responsabilitate faţă de toţi cetăţenii şi nu cu simpatie sau antipatie faţă de un primar sau altul”, a spus edilul general.

Gabriela Firea a arătat că preşedintele Asociaţiei Municipiilor, Robert Negoiţă, a solicitat mai multe întâlniri pe tema alocărilor pentru administraţiile locale cu cei care realizează proiectul de buget, astfel încât să existe suficient timp pentru dezbateri.

Gabriela Firea, se teme de o razbunare

„Hai să spunem că au fost sărbătorile, a fost o perioadă de zile libere, şi să mergem pe bună credinţă şi că se va ţine cont de opinia reprezentanţilor autorităţii publice locale în creionarea bugetului de stat şi că nu vor fi doar întâlniri protocolare care să nu se soldeze cu rezultate bune. De ce spun acest lucru? Pentru că nu este vorba de bugetele pe care le gestionează primarii în scop personal, ci este vorba despre proiectele de investiţii ale ţării. Principiul european este cel al descentralizării şi tot principiile europene subliniază foarte clar că polii de dezvoltare şi creştere economică trebuie să fie susţinuţi şi finanţaţi de la bugetul naţional, pentru că ei creează dezvoltare în sens circular, şi anume de la municipii către oraşe, de la oraşe către comune”, a precizat Firea.

Ea a adăugat că municipiul Bucureşti contribuie cu 25% la PIB şi că din această sumă „se întoarce foarte puţin” la bucureşteni. Firea a opinat că acest lucru reprezintă o „mare nedreptate”, în contextul în care ultimul recensământ indica 2,2 milioane de locuitori ai Capitalei. Primarul general a menţionat că acestora li se adaugă studenţii, turiştii şi persoanele care lucrează în Capitală, fără să locuiască aici.

„Suntem patru milioane de cetăţeni într-un municipiu care are un buget de municipiu mic, nicidecum de talia Capitalei. Prin urmare, orice leu care se taie de la Bucureşti înseamnă o subdezvoltare, subfinanţare. Sunt atribuţii care izvorăsc din lege şi din Constituţie, pe care le are PMB şi pe care nu şi le poate duce la îndeplinire fără un buget adecvat. Anul trecut ni s-au tăiat nişte bani. Am făcut declaraţii şi atunci, dar am spus că poate anul acesta se revine – şi ni s-a promis că anul acesta se va reveni. Din ceea ce am văzut pe surse, pentru că nu am avut acces la datele reale ale proiectului de buget, la fel se vorbeşte, de diminuare, ceea ce ar fi dramatic”, a menţionat Gabriela Firea.

În acest sens, Firea a făcut referire la serviciile publice oferite populaţiei şi instituţiilor.

„Noi nu putem să întrerupem transportul public în comun, livrarea energiei termice, cele 20 de spitale, investiţiile în infrastructură. Sunt proiecte care trebuie să meargă pe mai departe şi nu pot sub nicio formă să fie oprite. Sunt convinsă că există soluţii, mai ales că auzim în fiecare seară la tv că ţara este pe plus, bugetul este pe plus, încasările merg foarte bine, economia duduie. Păi, dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la bugetele de dezvoltare?”, a întrebat ea.

blank