buget
International

Buget istoric pentru Pentagon. Cum arată cea mai performantă navă expediționară

Noul buget al Departamentului Apărării al SUA crește de la 773 miliarde de dolari la 810 miliarde de dolari. Acesta ar fi cel mai mare buget al Departamentului Apărării din istorie.

Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților a dat aprobarea inițială pentru o creștere de 37 de miliarde de dolari a cererii de buget al Pentagonului pentru anul fiscal 2023, care ar adăuga fonduri pentru nave suplimentare, avioane, sisteme de apărare antirachetă și antiaeriană, muniții și îmbunătățiri tehnologice ale munițiilor, printre altele.

Amendamentul solicită o finanțare suplimentară de 1,2 miliarde de dolari pentru un distrugător suplimentar din clasa Arleigh Burke Flight III, 2,4 miliarde de dolari pentru o fregată suplimentară din clasa Constellation, un petrolier T-AO suplimentar, două nave medicale expediționare suplimentare și 318 milioane de dolari pentru restaurarea a cinci nave de luptă litorale (LCS), precum și 59 de milioane de dolari pentru restaurarea a două nave expediționare de transbordare a docurilor ultraperformante.

USNS Montford Point (T-ESD-1), (fostă T-MLP-1), este nava principală a clasei expediționare de transfer docuri (ESD)

Docul expediționar este un concept nou, care face parte din Forța maritimă de prepoziționare a viitorului. Navele nu sunt construite conform standardelor navelor de luptă și sunt proiectate în principal pentru a susține trei hovercraft-uri militare (cum ar fi Landing Craft Air Cushion), pentru a pregăti vehicule, cu o rampă laterală și aripi mari de acostare.

Navă auxiliară de sprijin, rolul Montford Point va fi acela de dig maritim pentru forțele prietene în cazul în care accesul la bazele de pe uscat este refuzat.

O astfel de flexibilitate ar fi utilă și în urma unor dezastre naturale și pentru sprijinirea pușcașilor marini americani odată ajunși la țărm.

ESD susține o zonă de pregătire a vehiculelor, o rampă portuară laterală, aripi mari de acostare și până la trei benzi pentru ambarcațiuni de debarcare.

Buget al Pentagonului adugă 660 de milioane de dolari pentru opt avioane de luptă F/A-18 suplimentare și 1,3 miliarde de dolari pentru alte aeronave ale Marinei și ale Corpului de Marină, inclusiv două avioane de avertizare timpurie E-2D Advanced Hawkeye, cinci avioane cisternă-cargo KC-130 Hercules pentru Corpul de Marină și două avioane CMV-22 Osprey pentru Marină.

De asemenea, 884 de milioane de dolari ar urma să fie alocate pentru achiziționarea a încă patru aeronave EC-37B Compass Call ale Forțelor Aeriene.

Bugetul mai prevede 178 de milioane de dolari pentru îmbunătățiri de siguranță și modernizare a bazei industriale de muniții a armatei, 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei munițiilor și peste 73 de milioane de dolari pentru achiziționarea de muniție de 5,56 mm, 7,62 mm și calibru 50.

550 de milioane de dolari sunt alocați pentru asistența de securitate în Ucraina, precum și costuri pentru planificarea anticipată în vederea sprijinirii prezenței pe frontul de est.