Featured, Politic

Bruxelles-ul in alerta! Dăncilă, gata sa dea OUG pentru recursul in anulare

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că va răspunde, până la finalul acestei săptămânii scrisorii sale în care își exprima îngrijorări despre o OUG privind recursul în anulare, potrivit purtătorului de cuvânt al CE, Christian Wigand.

„1) Prim-vicepreședintele și premierul Dăncilă au avut o discuție constructivă și sinceră. Prim-vicepreședintele a reiterat îngrijorările și recomandările Comisiei cu privire la România. 2) Atât premierul și prim-vicepreședintele au fost de acord să reînceapă un dialog referitor la implementarea recomandărilor din MCV. 3) Comisia așteaptă răspunsul la scrisoarea trimisă de prim-vicepreședinte pe 24 ianuarie. Premierul a promis că acest răspuns va fi transmis până la sfârșitul acestei săptămâni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, scrie mediafax.ro.

Miercuri seara, Viorica Dăncilă anunța că a discutat cu Tudorel Toader despre o OUG pe justiție, iar aceasta ar urma să fie dată în zilele următoare. Totodată, Guvernul a anunțat, într-un comunicat de presă, că premierul Viorica Dăncilă a avut discuții, joi la Bruxelles cu prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, în care șeful Executivului „a dat asigurări că Guvernul României va acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care stau la baza construcției europene: apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a statului de drept, a independenței justiției, însă, în egală măsură, va acționa pentru ca cetățenii români să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca orice cetățean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul față de valorile comune, faţă de drepturile şi libertățile fundamentale, faţă de statul de drept”.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis joi, 24 ianuarie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă legată de o posibilă ordonanţă de urgenţă care să introducă recursul în anulare. El şi-a exprimat îngrijorarea şi a solicitat clarificări cu privire la anumite chestiuni.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană urmăreşte ”îndeaproape” discuţia din România cu privire la o eventuală ordonanţă de urgenţă privind apelurile extraordinare pentru cauze penale în urma celor hotărâri recente ale Curţii Constituţionale.

Prim-ministrul român a avut o întrevedere și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, care i-a transmis Vioricăi Dăncilă că, în opinia sa, este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat.