Grecia şi Ungaria avertizează că sunt dispuse să facă „orice este necesar” pentru a-şi proteja graniţele de valurile de refugiaţi, după ce Turcia i-a lăsat să plece încotro văd cu ochii.

Regimul Erdogan a luat această decizie după ce, joi, 34 de soldați turci au fost uciși de forțele regimului sirian, susținute de Moscova.

De altfel, președintele Erdogan declara că l-a somat, telefonic, pe omologul lui rus, Vladimir Putin, „să se dea din drumul său în Siria şi să lase armata turcă să se confrunte singură cu forţele Damascului”.

S-au purtat adevărate lupte sâmbătă seară la frontiera terestră dintre Grecia și Turcia, la punctul de vamă Pazar Kule, între zeci de migranți și polițiștii greci. De pe partea turcă, refugiații au aruncat cu pietre sau chiar cu fumigene în polițiștii greci, iar aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene. Mii de migranți, majoritatea din Afganistan, Iran, Siria sau Irak, au reușit să rupă gardurile de sârmă ghimpată de la granița turco-elenă și să intre în Grecia.

Bărbat: „Am avut probleme în Turcia, nu avem acte de identitate, nimic. Spitalele nu ne primesc, nu ne dau medicamente. Șefii de la locul de muncă ne iau, uneori, banii, nu ne plătesc salarii. Nu avem permise de rezidență. Avem multe probleme.″

Situația e tensionată chiar și printre refugiați. Ei vin din țări diferite, iar conflictele sunt inerente.

Arwa Damon, corespondent CNN: „Fluxul către frontieră a fost înlesnit și chiar încurajat de declarațiile responsabililor turci. Turcia avertiza deja Europa de mai mult timp că nu mai poate purta singură povara refugiaților. Mai nou, Turcia a fost înfuriată de lipsa de sprijin din partea europenilor pentru operațiunea pe care o desfășoară în Siria, în privincia Idlib. Așa că acum asistăm la politizarea disperării acestor oameni. Turcia se folosește de ei ca să pună presiune pe europeni.”

În unele locuri, mai puțin protejate de garduri și polițiști, refugiații au trecut înot ori cu o barcă râul Evros, dintre Turcia și Grecia. S-au oprit apoi în sate grecești, unde au făcut câte un foc, pe sub poduri, pentru a se încălzi.

Migranții au ajuns și pe insula grecească Lesbos, unde au îngenuncheat și au mulțumit divinități.

Michalis Chrisohoidis, ministrul grec al Protecției Civile: „Vrem să transmitem un mesaj tuturor, că nu vom lăsa pe nimeni să intre fără documente de călătorie legale. Grecia are frontiere, Europa are frontiere și aceste frontiere sunt apărate de noi, grecii.”

Și Bulgaria a trimis soldați la frontiera cu Turcia și monitorizează din aer granița.