Incendiile de pădure din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîlul au făcut din capitala Kiev cel mai poluat oraş din lume, oferindu-le locuitorilor acestuia un nou motiv să rămână în case, în afara coronavirusului, relatează vineri agenţia Reuters.

Cernobîlul poluează aerul la doi pași de România

Conform centrului elveţian de monitorizare IQAir, dintre toate oraşele lumii Kiev înregistrează cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică, devansând oraşele chineze Hangzhou, Chongqing şi Shanghai.

Totuşi, Ministerul ucrainean al Sănătăţii asigură că această poluare nu este însoţită de o creştere a radioactivităţii. ”S-a format smog la Kiev şi în regiunea Kiev. Aceasta nu implică o ameninţare chimică sau radioactivă, nivelul de radiaţii este în limite normale”, notează acest minister într-o declaraţie.

Administraţia acestui oraş de circa 3,7 milioane de locuitori le-a cerut însă localnicilor să închidă ferestrele şi să rămână în case, unde majoritatea oricum erau din cauza restricţiilor menite să combată răspândirea coronavirusului.

Citeste si...
Anul 2019 vine cu o nouă taxă auto

Aceste incendii care, potrivit poliţiei, au fost provocate în mod deliberat au fost stinse marţi după ce pompierii s-au luptat cu ele timp de mai mult de o săptămână. Dar noi flăcări au apărut joi seară, alimentate de vântul puternic, transmite Agerpres.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâlul, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

Directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale Egor Firsov declarase după declanşarea incendiilor săptămâna trecută că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.