INS a revizuit cifrele pe care le anunțase în vară
Economic

Boom-ul economic al României s-a dezumflat. INS a revizuit cifrele pe care le anunțase în vară

După ce, în luna iunie, Institutul Național de Statistică INS anunța că România a avut o creștere economică de 5,3% în primul trimestru din 2022, acum a revizuit aceste cifre. Boom-ul s-a dezumflat brusc, iar avansul economiei a fost redus la doar 1,5%.

Institutul Național de Statistică INS a revenit asupra cifrelor anunțate în luna iunie cu privire la creșterea economică din primul trimestru al anului 2022. Atunci, raporta că România a avut o creștere economică de 5,3% în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, și de 6,5% faţă de acelaşi trimestru din anul 2021. Anunțul a fost primit cu mult scepticism de economiști, care au spus atunci câ aceste cifre sunt mult prea optimiste.

Multe critici

Au fost și voci care chiar au acuzat INS că a umflat datele pentru ca România să dea bine în Europa. „Cum să-ți furi căciula, varianta INS: S-au publicat datele de PIB pentru trimestrul I 2022. Prognoza noastră era de 1,4% creștere față de T1 2021 în termeni reali (adică excluzând contribuția creșterii prețurilor). A ieșit 6,5%. Suntem varză, nu? Nu chiar.

PIB aferent trimestrelor anterioare a fost redus substanțial (numai în T3 2021 cu vreo 3% față de T2 2021. Adică s-au scos de-acolo vreo două miliarde de euro. Acestea au reapărut (magie!) în T1 2022. De ce își fură INS căciula jucându-se de-a miliardele lipsă în trecut și raportând reduceri de preț amuzante? Pentru că așa arătăm a tigrii Europei, cei mai dinamici, cei mai “dă succes”. Trimestrul viitor o facem și mai lată“, scris pe Facebook în luna iunie, economistul Dan Bucșa.

S-au schimbat calculele

Declarațiile economiștilor i-au deranjat atunci pe reprezentanții INS care au spus că le-a fost afectată imaginea. Acum însă instituția a revizuit cifrele și a ajuns la concluzia că România a avut o creștere economică de doar 1,5%, în primul trimestru din 2022. Noul procest este foarte aproape cu cel estimat de economiștii care au criticat anunțul anterior. ISN susține că modificările au apărut din caza schimbătii modului de calcul.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizarii cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a modificării modelului, a numărului de regresori folosiți, a revizuirii seriei brute și a numărului de observații disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19”, a anunțat ISN, potrivit economedia.ro.

blank