Bombardierele
International

Bombardierele rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda

Bombardierele rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare au fost active în războiul din Ucraina de la începutul invaziei lansate în februarie, potrivit The Jerusalem Post.

Bombardierele rusești capabile să transporte arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
Firma israeliană de informații ImageSat International (ISI) a detectat „prezența neregulată” a bombardierelor strategice rusești TU-160 și TU-95 la Baza Aeriană Olenya din apropiere de Finlanda.

Conform imaginilor surprinse de ISI, pe 21 august au fost detectate patru TU-160, iar pe 25 septembrie au fost observate trei TU-95. Pe 12 august nu era prezent niciun bombardier strategic la baza aeriană rusă.

Baza Aeriană Engels a fost indicată drept posibil punct de plecare pentru bombardierele strategice tectate la Olenya.

Baza Engels este casa singurelor bombardiere strategice rusești staționate în apropierea Ucrainei și este baza de origine a Regimentului 121 de aviație pentru bombardiere grele (121 TBAP), care pilotează TU-160 și TU-95.

Bombardierele sunt capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice și au fost active în războiul din Ucraina de la începutul invaziei lansate în 24 februarie. Pe parcursul conflictului armat, forțele aeriene ruse nu au reușit să își asigure supremația aeriană și au pierdut numeroase aeronave.

Potrivit The Drive, regimentul a primit titlul de „Gardieni” – un titlu prestigios pentru unitățile militare rusești – pentru „eroismul în masă de care a dat dovadă personalul regimentului în operațiunile de luptă”.

Deși este neclar de ce au fost mutate bombardierele la Baza Olenya, manevra vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin continuă să amenințe Occidentul că ar putea folosi arme nucleare strategice, o amenințare lansată inclusiv după ce a anunțat mobilizarea parțială, când a spus că „acesta nu este un bluff”.

Baza Aeriană Olenya este situată în Peninsula Kola, în apropiere de Murmansk, și găzduiește Flota Nordică a Rusiei, având cantități semnificative de armament și echipament militar, inclusiv arme nucleare tactice și strategice.

Baza este în afara razei de acțiune a armamentului pe care Ucraina l-a primit din Occident și cu care lovește baze aeriene rusești.

Evaluarea Kievului arată că amenințarea utilizării armelor tactice de către Rusia împotriva Ucrainei este „foarte mare”, spune purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de informații militare, Vadym Skibițky.

blank