Moțiunea de cenzură a Opoziției ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, susțin surse politice.  Data de 30 septembrie a fost propusă deja de liderii PNL celorlalte partide parlamentare care semnează moțiunea. Aceleași surse susțin că liberalii au obținut deja semnăturile parlamentarilor Pro România. Este vorba de 28 de semnături care se adaugă celor 181 ale PNL, USR, PMP și UDMR. „Ne apropiem de numărul de 233 de semnături”, susțin sursele citate.

Luni sunt purtate ultimele discuții cu Călin Popescu Tăriceanu pentru a vedea exact pe câte semnături și voturi se bazează Opoziția de la ALDE, într-o perioadă în care partidul lui Tăriceanu este măcinat de conflicte interne. În ședința PNL, liderii partidului au vorbit despre 17 semnături care ar putea fi obținute de la ALDE, iar într-un scenariu optimist, 19 parlamentari ai partidului lui Tăriceanu ar putea vota moțiunea.

„Obiectivul Partidului Național Liberal, încă de la începutul sesiunii parlamentare, a fost acela de a uni, de a coagula toate forțele politice parlamentare care se găsesc în opoziție, pentru a obține numărul de semnături, în primă fază, și ulterior numărul de voturi necesar pentru a asigura reușita moțiunii de cenzură”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul ședinței PNL.

Cum arată ultimele calculele pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă
În acest moment, Opoziția a strâns semnături de la PNL, USR, UDMR, PMP și Pro România. PNL are 94 de semnături, USR are 40, UDMR-30, PMP 17 și Pro România a strâns deja 28 de semnături. În total sunt 209 semnături. Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Dintre acestea, 17 voturi ar urma să vină de la ALDE, în timp ce de la minorități ar veni 7 voturi, deși doar un singur parlamentar al minorităților naționale ar urma să semneze moțiunea.

Adunate toate voturile pe care se bazează în acest moment Opoziția, rezultă un număr de 233 de de voturi, adică fix numărul de care ar avea nevoie pentru a demite Guvernul Dăncilă.

Conform procedurii, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moțiune va fi depusă pe 30 septembrie, aceasta ar putea fi citită în plenul reunit al Parlamentului în zilele următoare, iar votul în plen ar urmă să fie programat în săptămâna 7-11 octombrie.

opozitie, motiune de cenzura , guvernul romaniei, parlamentul romaniei, viorica dancila, guvern dancila