Zi de zi, transfuziile de sânge salvează milioane de vieţi. Însă donarea nu îi ajută doar pe cei care primesc sânge, ci îmbunătăţeşte şi sănătatea donatorului.

La fiecare donare, se recoltează 450 de ml de sânge care pot salva trei vieţi. O senzaţie de euforie poate să urmeze actului de a da sânge. O ştiu atât cei care donează în mod regulat, cât şi medicii din centrele de transfuzii sanguine.

D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Odată cu donarea, măduva hematoformatoare este activată ca să formeze sânge proaspăt. Această dă o stare de bine donatorului care ţine şi două săptămâni.”

Cei care donează de cel puţin două ori pe an au un risc mult mai mic de boli cardiovasculare şi neurovasculare. Riscul de accident vascular cerebral scade cu 30%.

Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Au fost nişte studii făcute de americani…şi e firesc, pentru că nu laşi să crească vâscozitatea sângelui tot primind sângele.”

Donarea repetată de sânge scade riscul dezvoltării de cancer şi ajută în prevenţia obezităţii. Pentru cei cu un nivel crescut de hemoglobină, donarea ajută la menţinerea unui nivel normal al fierului în sânge.

Dr. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Există şi oameni care au un nivel al hemoglobinei mai crescut decât normalul sau la limita superioara a normalului. La ei se subţiază sângele odată cu donarea…”

Citeste si...
Alertă medicală! Vezi ce s-a întamplat în Spania și de ce s-au infectat 160 de persoane

Pe de altă parte, donatorii de sânge sunt, inevitabil, cei mai atent monitorizaţi pacienţi, din punctul de vedere al analizelor medicale. Ei beneficiază de o serie de investigaţii medicale, la fiecare act de donare.

Dr. Doina Goşa, director Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „I se efectuează nişte analize şi uneori facem EKG dacă donatorul are peste 50 de ani, îi facem o radiografie pulmonară şi în felul acesta este sigur că este un om sănătos.”

Dacă aţi luat decizia de a merge să donaţi, medicii recomandă câţiva paşi necesari pentru o experienţă reuşită.

D. Floriana Neagu, medic Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti: „Este bine să fie odihnit cel care vine să doneze, adică să aibă cel puţin 6 ore de somn, între şase şi opt ore, să se hidrateze bine înainte de donare, adică să consume cel puţin jumătate de litru de lichide, care pot fi ceaiuri, sucuri de fructe naturale, sau chiar şi apă.”

Evitaţi excesul de cafea, băuturile răcoritoare acidulate sau energizantele. Chiar dacă se fac analize, este important ca donatorul să mănânce înaintea donării.