bogdan-olteanu

România a avut, alături de Ungaria şi Polonia, una din cele mai mari creşteri economice din UE în primul trimestru, însă un avans de 3,8% nu ajută economia românească să recupereze decalajele faţă de alte state sau să adopte euro în 2019, apreciază viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. “Sigur că trei şi ceva la sută nu ne ajută, nu ne face să prindem din urmă celelalte ţări UE, să adoptăm euro în 2019, ţări ca România trebuie să crească mai mult, dar este un bun pas înainte”, a declarat Olteanu la conferinţa est-europeană a TMA Europe, asociaţie care reuneşte experţi în administrarea reorganizării afacerilor cu probleme (turnaround management), evenimentul fiind găzduit de BNR.

Viceguvernatorul BNR s-a referit şi la criza din Ucraina, menţionând că România se află în “partea bună” a regiunii, beneficiind chiar de intrări de capital, cum a fost şi cazul Poloniei. El a arătat că toate statele, cu excepţia Poloniei, au simţit criza ca o “pauză” în procesul de recuperare a economiilor faţă de cele UE, fiind cea mai importantă ţintă a Guvernelor din regiune. “Suntem pe partea bună a regiunii care, din păcate, ca să zic aşa, a beneficiat de tragedia Ucrainei, nu că am fi vrut noi să beneficiem, dar pur şi simplu uneori aşa e viaţa. Şi în plus, examinând limita răsăriteană a stabilităţii, unde ne aflăm noi, cu excepţia Poloniei, toţi au simţit criza ca o pauză în procesul de recuperare a economiilor lor faţă de economiile UE, deci noi trebuie să avem procesul acesta de recuperare a dezvoltării economice în cadrul UE şi asta e cea mai importantă ţintă a guvernelor din această regiune a Europei”, a spus Olteanu.
România a înregistrat în primul trimestru, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut (PIB) din Uniunea Europeană (UE), de 3,8%, în timp ce media UE s-a situat la 1,4%, arată date publicate, joi, de Eurostat.