Ministrul de Interne a anunţat, vineri, că autorităţile discută despre renunţarea la purtarea măştii după 1 iunie în centrele de fitness şi în bazinele de înot. Lucian Bode a afirmat că, aşa cum restricţiile au fost introduse gradual, în acelaşi mod vor apărea şi măsurile de relaxare.

Purtarea măştii în sălile de fitness şi în bazinele de înot ar putea fi eliminată de la 1 iunie, în condiţiile în care numărul de cazuri COVID a scăzut. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 1.300 de infecţii, iar numărul de persoane vaccinate a ajuns la 2,2 milioane.

Lucian Bode a precizat vineri dimineaţa că propunerile privind eliminarea restricţiilor vor fi înaintate Comitetului Interministerial.

Purtarea măştii în sălile de fitness şi în bazinele de înot ar putea fi eliminată de la 1 iunie. Cum ar putea fi organizate evenimente
Ministrul de Interne a mai afirmat că se discută despre modul în care ar putea fi organizate evenimente.

„MAI a trimis propuneri, fiecare minister parte a acestui comitet interministerial trimite propunerile cu 48 de ore înainte pentru a fi analizate. Propunerile noastre sunt legate de portul măştii, sunt legate de evenimente, de numărul de persoane care pot participa, de condiţiile în care pot participa. Premierul a anunţat ieri aceste intenţii ale noastre şi anume persoanele să fie vaccinate”, a afirmat ministrul de Interne, conform News.ro.

De asemenea, Lucian Bode a menţionat că România nu mai are nicio localitate carantinată, iar numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut la 1.300 de cazuri.

„Eu sunt încrezător uitând-mă pe cifre. Astăzi nu mai avem nicio localitate carantinată în România, numărul de cazuri a scăzut la 1300 în ultimele 24 de ore, numărul de persoane vaccinate a depăşit 100.000 ieri, am ajuns undeva la 2,2 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional. Sunt încrezător că toate aceste elemente vor conduce la aceste măsuri despre care tot vorbim de ceva vreme şi care să fie aplicate începând cu 1 iunie, gradual, restricţiile au fost introduse gradual şi măsurile de relaxare vor veni tot gradual”, a mai precizat Lucian Bode, potrivit sursei citate.

Fără mască pe plajă şi în vârful muntelui

Ministrul de Interne a dat detalii despre propunerile pe care le va face în Comitetul Interministerial.

„Renunţarea la mască pe plajă, renunţarea la mască în vârful muntelui cum am spus eu, dar aici trebuie să nuanţăm – este vorba despre staţiunile montane, despre staţiunile de pe litoral. Aici vom vedea formula finală. Să renunţăm la portul măştii la centrele de fitness, de exemplu, la bazinele de înot. Legat de număr sigur că vom discuta procentul de cât la sută din capacitatea restaurantelor, de exemplu, poate să fie ocupată dacă toţi angajaţii sunt vaccinaţi şi dacă toate persoanele care intră în respectivul restaurant sunt vaccinate. Acestea sunt elemente pe care le discutăm cu ceilalţi parteneri”, a apus Bode.

Când vor putea fi organizate nunţi

Mai mult, Lucian Bode a precizat că din 1 iunie va fi luat în discuţie şi aspectul legat de organizarea nunţilor.

„Şi acest aspect va fi luat în discuţie începând cu 1 iunie. Deocamdată aceste evenimente private nu sunt permise, sunt permise într-un număr restrâns cununiile religioase şi civile şi cu siguranţă şi acest eveniment frumos din viaţa fiecărui om va fi permis începând cu 1 iunie în anumite condiţii”, a menţionat Lucian Bode, conform sursei citate.

Comitetul interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie are a treia şedinţă, vineri de la ora 11.00. Premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi discuţii despre renunţarea la mască pe plajă, despre organizarea de petreceri private cu persoane vaccinate, dar şi despre programul agenţilor economici.