Featured, Life

Boala sexuală care se transmite fără penetrare

Virusul papiloma uman, numit HPV, este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Se fixează în mucoasele membranoase şi piele, şi este atât de capabil de mutaţii, încât poate deveni una dintre cele 40 de rădăcini cunoscute care infectează bărbaţii şi femeile.

Penisul, vulva, anusul, mucoasa vaginală, cervixul şi rectul pot fi infectate în egală măsură şi, deoarece nu există dureri, majoritatea oamenilor nici măcar nu ştiu că sunt infectaţi. Tipurile de HPV care produc negi genitali nu sunt la fel cu cele care produc cancerul. Deşi se ştie că unele rădăcini de HPV sunt asociate cu cancerul, în 90% dintre cazuri corpul uman scapă singur de infecţie prin sistemul său imunitar în doi-trei ani.

Modalităţi de transmitere a virusului HPV
Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase şi în general, majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun semn al infecţiei. Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existenţa acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată.

Virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiţie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejează zonele expuse, pentru că există porţiuni neacoperite de piele din zona genitală care vin în contact direct.

Virusul se transmite şi în alt mod decât pe cale sexuală, ca de exemplu prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mamă la făt în momentul naşterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină.

blank