Actualitate, Featured

Boala secolului. Copiii sunt condamnați la diabet, cancer și depresie

În România, un sfert dintre copiii cu vârste sub 8 ani sunt obezi. Astfel, aceștia ajung să se confrunte încă de la vârste fragede cu afecțiuni grave precum diabetul, cancerul sau chiar depresia. Țara noastră ocupă locul secund în topul statelor cu cel mai mare grad de obezitate infantilă din Europa. Nu suntem însă singurii aflați în această situație alarmantă. La nivel mondial, 41 de milioane de copii cu vârste sub 5 ani sunt obezi, iar, dacă tendințele actuale vor continua, numărul acestora va ajunge la 70 de milioane în următorul deceniu, potrivit celor mai recente date făcute publice de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Una dintre principalele cauze care duc la apariția obezității în România este consumul excesiv de zahăr și de băutură carbogazoase. Un român consumă anual 21 de kilograme de zahăr și 150 de litri de sucuri, conform datelor Institutului Național de Statistică (INSSE).
O doză de 500 ml de suc poate conține și 10 lingurițe zahăr, o cantitate mult prea mare față de cea recomandată unui copil. Un simplu pahar de suc conţine în medie cinci linguriţe de zahăr, dar şi numeroşi aditivi. Organizația Mondială a Sănătății recomandă în cazul copiilor un consum zilnic de maxim 6 lingurițe de zahăr (25 de grame). Zahărul nu este prezent însă doar în băuturile carbogazoase, ci în 80% dintre produsele ambalate pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor, de la pâine și iaurt la mezeluri și conserve.

blank