Economic, Stiri

BNR trage un SEMNAL DE ALARMĂ cu privire la starea economiei

Banca Centrala nu da si nu primeste sfaturi, e trecut in Statutul propriu al BNR. Dar sunt metode voalate prin care BNR isi transmite mesajele de interes public.

isarescu2014_87973500_64065600_86416000

Vineri, BNR a publicat Raportul sau lunar in care pe un ton absolut neutru ia nota de evolutia deloc pozitiva a economiei, informează Hotnews.ro:

1. In trimestrul II 2014, Produsul Intern Brut real si-a temperat rata anuala de crestere pana la 1,2%, restrangerea activitatii economice în termeni trimestriali (-1%) fiind vizibil mai pronuntata decat cea raportata pentru intervalul anterior.

2. Din perspectiva cererii, principala contributie la declinul dinamicii activitatii economice a revenit franarii ritmului anual de crestere a absorbtiei interne (de la +2,8% în trimestrul I la +0,3%), asociata în principal scaderii cererii de investitii – pana la -12,8%, cea mai severa contractie de volum din ultimele 18 trimestre.

3. În acelasi sens  a actionat consumul final, a carui rata de crestere s-a atenuat cu 0,4 puncte procentuale. Consumul final privat si-a temperat viteza de crestere pana la 3,9%, pe seama restrangerii componentelor corelate cu evolutia productiei agricole, conditiile climaterice nefavorabile din perioada analizata (ploi abundente, temperaturi relativ scazute) determinand întarzieri în recoltare.

4. În cazul achizitiilor de bunuri si servicii din reteaua comerciala cu amanuntul, dinamica anuala a ramas relativ inalta, evolutia fiind sustinuta atat de cresterea (moderata) a venitului real disponibil al populatiei (in parte ca urmare a accelerarii dezinflatiei), cat si de mentinerea dinamicii alerte a fluxului real al creditelor de consum, stimulata de reducerea în continuare a costului creditelor noi.

5. Din perspectiva ofertei, toate sectoarele economice au înregistrat performante inferioare celor din trimestrul I, constand fie în franari ale ratelor anuale de crestere (industria si serviciile), fie în contractii ale volumului de activitate (agricultura si constructiile: -7,6 si respectiv -5,2%).

6. În luna iulie 2014, productia industriala a consemnat o diminuare substantiala a dinamicii anuale în raport cu perioada anterioara (-4,7 puncte procentuale, pana la 5,7%), exclusiv pe seama evolutiei din sectorul manufacturier. Scaderea de ritm observata în industria prelucratoare (-6,1 puncte procentuale, pana la 6,8%) a fost vizibila în cele mai multe ramuri industriale.

blank