lunetiştii
International

Bnaslawa, locul în care lunetiştii italieni îi antrenează pe peshmerga

Bnaslawa, locul în care lunetiştii italieni îi antrenează pe peshmerga. Patul puștii sprijinit pe umăr și degetul care mângâie trăgaciul.

Cum se antrenează lunetiştii

O respirație adâncă înainte de a exploda primul dintre cele patru gloanţe destinate țintei roșii aflată la trei sute de metri distanță. Apoi, cursa către următorul adăpost și o nouă serie de tiruri.

Lunetişti kurzi atrenați de cei italieni în poligonul Benaslava, la câteva zeci de kilometri de Erbil, în Kurdistanul irakian. Alături de ei se află soldații italieni ai misiunii Prima Parthica, unii dintre cei mai experimentați lunetişti din forțele armate, care vor ajuta 12 soldați peshmerga să-și îmbunătățească și să-și perfecționeze abilitățile de tragere.

Instructorii italieni şi soldații peshmerga se întâlnesc în fiecare dimineață. Alături de ei sunt armele pe care le vor mânui în timpul antrenamentului care durează o lună. „Fiecare pușcă va trebui personalizată în funcție de particularitățile fiecărui soldat.

lunetiştii

Lunetiștii peshmerga, antrenați în Italia

Există numeroase variabile care acționează la tragere și pe care fiecare soldat le poate modifica după bunul plac în funcție de propriile particularități și caracteristici” – explică comandantul echipei de antrenament italiene.

La toate acestea se adaugă și dificultatea de a găsi poziția și concentrarea potrivite situației. Exercițiul e de fapt dinamic, soldații alergând de la un adăpost la altul, după care stau întinși pe pământ și țintesc obiective.

Fiecare aspirant lunetist are alături un profesor care-l „ghidează” înainte de a trage, controlând vântul, distanța și orice perturbări externe care ar putea influența traiectoria proiectilului. Respirația și concentrarea fac restul.

De-a lungul anilor armata italiană a eliberat certificate de lunetist pentru mai multe sute de soldați peshmerga. Numai anul trecut au fost 143.

Soldați pregătiți pentru război urban

Pregătirea lunetiştilor este însă doar unul dintre domeniile în care activează misiunea Prima Parthica.

În Benaslava pe lângă lunetişti sunt organizate cursuri pentru lupta în zone rezidenţiale, pentru salvare militară şi pentru lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate.

Dar și pregătire pentru salvare militară, pentru operațiuni anti-revoltă și pentru cele împotriva amenințărilor chimice, radiologice și nucleare. Cursuri care sunt replicate și în Atrush, în nordul Kurdistanului, unde în plus se implementează şi antrenamente specifice pentru lupta în zonă montană, potrivit ANSA.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)

blank