Când se va încheia pandemia? Este întrebarea pe care și-o pune toată lumea de la începutul anului trecut, iar răspunsul ține de rata de vaccinare. Potrivit datelor analizate de Bloomberg, va dura 7 ani până când 75% din populația lumii va fi vaccinată.

Oamenii de știință estimează că va fi nevoie ca 70-85% din populație să fie vaccinată anti-Covid ca viața să revină la normal. Până acum, la nivel mondial au fost administrate peste 119 de milioane de doze de vaccin, însă datele analizate de Bloomberg arată că unele țări fac progrese mult mai rapide decât altele.

Israelul, țara cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, va atinge ținta de vaccinare a 75% din populație în doar două luni, în timp ce Statelor Unite le va lua până la începutul anului 2022.

Însă în statele mai puțin dezvoltate, procesul de vaccinare avansează mult mai lent. Proiecțiile Bloomberg – care țin cont de cele mai recente date din 67 de țări, plus SUA și teritoriile sale – arată că, la nivel global, această țintă de vaccinare va fi atinsă abia peste șapte ani, dacă se va menține ritmul actual de imunizare.

În cazul României, care a administrat până acum 821.552 doze de vaccin anti-Covid, ținta de 75% din populație imunizată ar fi atinsă abia peste 2,6 ani.

Este de așteptat însă ca acest interval de timp să scadă pe măsură ce producția de vaccinuri va fi accelerată și mai multe seruri vor fi aprobate.

Unii dintre cei mai mari producători de vaccinuri, din India și Mexic, abia acum încep producția. Până în prezent au fost contractate peste 8,5 miliarde de doze de ser anti-Covid, la nivel global și doar o treime din state au demarat programele de vaccinare.

Totuși, calculele pot varia destul de mult, mai ales la începutul procesului de vaccinare, din cauza unor întârzieri în livrarea vaccinurilor.

Spre exemplu, în cazul statului New York, obiectivul de vaccinare a fost împins la 17 luni, din cauza unei furtuni de zăpadă care a împiedicat oamenii să meargă la vaccinare. Însă procesul s-a reluat între timp, iar intervalul de timp a fost redus la 13 luni.

În Canada, rata de vaccinare a scăzut la jumătate în ultimele săptămâni, din cauza livrărilor care au întârziat. Potrivit ultimelor date, Canadei i-ar lua 10 ani să vaccineze 75% din populație.

Asta nu înseamnă neapărat că oamenii din această țară sunt condamnați la un deceniu de restricții. Canada are contracte pentru mai multe doze de vaccin pe cap de locuitor decât orice alt stat din lume, astfel că rata de vaccinare este de așteptat să crească.

Calculele realizate de Bloomberg nu țin însă cont de gradul natural de imunitate dobândit în urma infectării cu SARS-CoV-2. Este posibil ca în zonele grav afectate de pandemie să nu fie nevoie de vaccinarea unui număr atât de mare de persoane pentru a opri transmiterea bolii.

Deși există dovezi că persoanele care s-au vindecat de Covid-19 au un anumit grad de imunitate, încă nu teste clar pentru cât timp sunt protejate în fața bolii. Vaccinarea este recomandată chiar și pentru cei care au fost infectați și au anticorpi, mai scrie Bloomberg.

Sursa: Bloomberg