Potrivit unei analize Bloomberg, economia la nivel global se confruntă cu lipsuri masive cauzate de pandemie. Producţia în numeroase domenii a scăzut ca urmare a închiderii fabricilor sau pentru că nu mai au suficientă materie primă.

Analiză Bloomberg. Potrivit analiştilor economci, întreaga lume se află în pragul unei crize de bunuri şi alimente, din cauza lockdown-ului din ultimul an şi jumătate cauzat de pandemia de coronavirus.

Analiză Bloomberg. Avertismentul analiştilor economici

Producția în numeroase domenii a scăzut în întreaga lume, din cauza închiderii fabricilor sau ca urmare a faptului ca fabricile nu mai au suficientă materie primă. Potrivit specialiştilor, anul 2020 a fost unul deficit în producția de cupru, fier, oțel, porumb, grâu, soia, cafea, dar și semiconductori ori mase plastice. Acest lucru a avut efect direct asupra preţurilor de la rafturile magazinelor, pentru că bunurile și alimentele au fost mai puține, iar ambalajele și transportul mai scumpe.

De asemenea, analiştii arată că s-au înregistrat creșteri de peste sută la sută pentru prețul porumbului, boabelor de soia ori a tonei de ulei de palmier. Spuma poliuretanică, folosită în construcții, dar și la confecționarea saltelelor, a ajuns să coste mai mult cu 50% faţă de anul anterior.

Val de scumpiri ale materiilor prime în ultimul an:

Boabele de soia +100% / 16$ per obroc (35 litri volum)
Porumb +140% / 7.56 per obroc (35 litri volum)
Ulei palmier +135% / 4.024 tona

De departe cele mai căutate materii sunt, însă, semiconductorii. Sunt la baza crizei cipurilor, care a oprit inclusiv producția la scară a unor marilor constructori de mașini – Volkswagen, Ford, dar și Renault-Dacia, potrivit AlephNews.