International, Stiri

Blondele au avut succes?!

Ţara în care blondele protestează anti-criză a trecut la moneda euro

blonde

Dacă ai de gând să vizitezi capitala Letoniei, Riga, nu trebuie să îţi mai baţi capul cu schimburile valutare în moneda naţională. Letonia a trecut oficial, de la 1 ianuarie 2014, la moneda unică europeană.

„Sunt încântat să urez bun venit Letoniei drept cel de al 18-lea membru al zonei euro. Este un eveniment major, nu numai pentru Letonia, ci şi pentru zona euro însăşi, care rămâne stabilă, atractivă şi deschisă pentru noi membri. Pentru Letonia, acesta este rezultatul unor eforturi impresionante şi a determinării ferme a autorităţilor şi a poporului leton. Mulţumită acestor eforturi, depuse după o criză economică profundă, Letonia va intra în zona euro mai puternică ca oricând. În numele Comisiei Europene şi al meu personal, îi transmit cele mai sincere felicitări Letoniei şi cele mai bune dorinţe de viitor”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Totuși, trecerea efectivă la euro se va face treptat. Statul leton va circula în paralel cu euro în prime două săptămâni pentru a permite retragerea progresivă a monedei naționale de pe piață, relatează Agerpres.

Zona euro ajunge astfel la 18 stat, având o populație de 333 de milioane de locuitori.

În vara anului 2011, sute de blonde au defilat pe străzile capitalei Riga pentru a ridica moralul letonilor, grav afectaţi de criza economică. Peste 800 de blonde, îmbrăcate în roz, au defilat în cadrul paradei, iar organizatorii şi-au propus ca aceasta să devină anuală.

 

blank