Actualitate, Stiri

Blocul-fantomă din Călăraşi ar putea fi demolat

Experţii minieri în explozii şi criminaliştii au luat la puricat imobilul devastat de explozie

bloc

Drama prin care trec supravieţuitorii exploziei devastatoare de la Călăraşi este departe de a-şi fi găsit un răspuns. Cu atât mai mult o rezolvare. Blocul-fantomă a fost inspectat de experţi în construcţii şi în explozii, care vor decide dacă imobilul va fi demolat.

La două zile de la explozia provocată, cel mai probabil, de acumulări de gaze, experţi minieri în explozii şi explozibili au cercetat amănunţit fiecare centimetru al imobilului distrus de deflagraţie.

Verificările au început în zorii zilei şi au durat ore bune, răstimp în care specialiştii au adunat probe care să-i conducă atât la cauza şi epicentrul deflagraţiei nimicitoare, cât şi la o concluzie legată de eventuala avariere a structurii de rezistenţă a blocului.

“La o primă vedere, putem spune că aici nu se mai poate locui. Cel puţin pe scara din mijloc, unde s-a produs explozia. Porţiunea aceea de bloc ar trebui dărâmată şi reconstruită. Tavanele, podelele şi pereţii care nu au fost spulberaţi s-au curbat în direcţia pe care a avut- o suflul deosebit de puternic. Aici vorbim chiar şi de pereţi de rezistenţă. Explozia a avut puterea unei bombe. Însă, rapoartele de specialitate ne vor lămuri dacă blocul va fi demolat integral sau parţial sau dacă va fi doar peticit”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetei. Mai mult chiar, ieri seară angajaţii Distrigaz au descoperit scurgeri de gaze la alte două dintre cele patru scări ale blocului devastat.

Din apartamentul considerat a fi epicentrul exploziei au fost luate, printre altele, aragazul, cu furtunele aferente, dar şi centrala termică. Cercetările vor demonstra dacă legăturile prin care circula gazul au fost tăiate de cineva sau dacă au fost retezate de violenţa suflului.

Ancheta vizează atât culpa muncitorilor Distrigaz, dar şi o posibilă tentativă de suicid a lui Victor Avădanei, proprietarul locuinţei. Bărbatul, fost aviator, care acum e în comă, avea o pensie de 10.000 de lei, cea mai mare din judeţ.

Înainte ca experţii în structuri imobiliare care au măsurat rezistenţa blocului să dea un verdict, Gabriel Oprea, vicepremierul României, le-a spus oamenilor să intre în apartamentele de la celelalte patru scări, asigurându-i că până de Anul Nou blocul va fi rebranşat la utilităţi.

 

 

blank