Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, laudă faptul că în ședința de guvern de vineri seara s-a discutat un memorandum pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și spune că e nevoie și de un proiect de lege pentru desființarea controversatei secții.

„Adoptarea acestui memorandum este un pas important și prezintă concluzia majoritară (de care am vorbit public de nenumărate ori și care mi-a adus și multă “furie” din partea unora) desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am înființat, special, la începutul verii, la ministerul justiției), continuate și cu consultările actualului ministru al justiției”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

„Consider că vremea șmecheriilor, introduse, pe furiș, de Iordache și susținătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum (care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune inițierea și adoptarea unui proiect de lege de desființare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat și transmis în Parlament, în procedură de urgență. Astfel, se va mai face un pas important pentru recredibilizarea justiției și pentru ca românii să-și recapete încrederea în actul de justiție”, a mai scris fostul ministru.

„Pentru cei care tot susțîn înființarea și funcționarea, în această formă a SIIJ, îi rog să se mai uite încă odată, dar cu bună credință, la modificările toxice introduse șmecherește de Iordache în comisia specială, modificări legate de competență secției, de exemplu. Pentru că realitatea arată că nici până în acest moment nu s-a putut explică credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competență cu DIICOT și alte parchete prin extinderea competenței la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor! Cu alte cuvinte, de ce această secție trebuie să analizeze tot dosarul în condițiile în care este imposibil că această secție să aibă expertiză DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm mai cu atenție lista solicitărilor SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce SIIJ a început să funcționeze!?”, a continuat ea.

Ana Birchall a fost exclusă din PSD în noiembrie. Baronii PSD au cerut ca ea să fie dată afară din partid încă de la începutul mandatului ei de ministru, din cauza dorinței sale de a desființa Secția specială.