Biden
International

Biden vrea să discute cu Putin și cu Zelenski despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina

Joe Biden vrea să discute cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că probabil urmează să discute cu omologii săi rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a calma tensiuni între Rusia şi Ucraina, în contextul în care Rusia este acuzată de desfăşurarea unor trupe la frontiera ruso-ucraineană, relatează AFP.

Întrebat dacă va discuta cu Putin sau Zelenski, Biden a răspuns „foarte probabil”.

Liderul de la Casa Albă, care se afla la Nantucket, în Massachusetts, s-a declarat „îngrijorat” şi a reiterat susţinerea faţă de „integritatea teritorială” a Ucrainei.

Casa Albă a îndemnat anterior la o continuare a unor eforturi diplomatice în vederea unei dezamorsări a tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

Consilierul Casei Albe în probleme de securitate naţională Jake Sullivan a discutat cu un oficial ucrainean, Andrii Yermak.

Ei au convenit că „toate părţile este necesar să continue eforturi diplomatice în vederea unei calmări a tensiunilor”, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

Statele Unite, NATO şi Ununea Europeană (UE) şi-au exprimat în ultimele săptămâni neîncetat îngrijorarea faţă de mişcări de trupe ruseşti la frontiera Ucrainei şi au tras un semnal de alarmă cu privire la o eventuală invazie a Ucrainei.

Tensiunile se află la cel mai înalt nivel între cele două ţări vecine, aflate la cuţite după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în 2014, o anexare urmată de un conflict între Kiev şi separatişti proruşi în estul Ucrainei.