Biden spune
Featured, International

Biden spune că America terbuie să rămână prima putere mondială

Preşedintele american, Joe Biden, a lansat miercuri o vibrantă pledoarie pentru a convinge Congresul să adopte planul său de investiţii de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, indispensabil în opinia sa pentru ca Statele Unite să reziste în faţa concurenţei Chinei, notează AFP, potrivit AGERPRES.

PLEDOARIE Acest plan, care vizează în special modernizarea infrastructurilor şi investiţiile în noile tehnologii, este necesar „pentru ca America să rămână prima putere mondială”, a declarat preşedintele democrat într-un discurs la Casa Albă.

„Credeţi că China aşteaptă înainte de a investi în infrastructura sa digitală, în cercetare şi dezvoltare?”, a întrebat el. „Nu aşteaptă şi se bazează pe faptul că democraţia americană va fi lentă şi prea divizată pentru a ţine pasul”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

„Atât de multe lucruri se schimbă, trebuie să fim în fruntea” acestor evoluţii, a continuat Joe Biden. „Democraţia trebuie să arate că poate răspunde” acestor provocări, a insistat preşedintele american.

Subliniind că nu există „poduri republicane sau aeroporturi democrate”, el i-a îndemnat pe congresmenii republicani „să facă ceea ce este bine pentru viitor”.

Joe Biden şi-a reiterat deschiderea către „negocieri de bună-credinţă” cu o singură linie roşie: să nu mărească impozitele pentru persoanele care câştigă mai puţin de 400.000 de dolari pe an.

Programul său ‘Build Back Better’, dezvăluit în urmă cu o săptămână, implică investiţii în transporturi, energie verde sau digitală, care ar fi repartizate pe opt ani şi finanţate printr-o creştere de la 21% la 28% a impozitului pe profit al companiilor.

Adoptarea sa în Congres, unde democraţii dispun de majorităţi reduse, se anunţă însă delicată. Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a promis că „va lupta împotriva lui la fiecare pas”.

Cu toate acestea, unii parlamentari republicani au declarat că sunt gata să susţină o versiune revizuită a planului.


blank